Kenya igatseb esimest Aafrika olümpiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenia võidukad sportlased.
Keenia võidukad sportlased. Foto: SCANPIX

Kenya kavatseb kandideerida 2024. aasta olümpiamängude korraldajaks, ütles Financial Timesile peaminister Raila Odinga. See oleks esimene kord, kui olümpiamängud toimuksid Aafrika kontinendil.

Odinga ütles, et Sahara-taguse Aafrika aeg mängude jaoks on kätte jõudnud.
Ta usub, et järgmisel aastakümnel tabab piirkonna triljoni-dollari-majandust buum.
Kenya, Ida-Aafrika juhtiva majanduse jaoks oleksid mängud aga nii psühholoogiline süst kui ka «tohutu tulu» infrastruktuuri investeeringute näol.
«Kenyal jagus juba 1968. aastal julgust, et kaaluda olümpiale kandideerimist,» ütles ta.

Aga 2004. aastal, kui idee taas ellu äratati, siis kohalikud ajalehed irvitasid – näitena sellest, missugune nihe on Kenyas toimunud pärast sõltumatuse saavutamist aastal 1963 ning sellele järgnenud peadpööritavaid päevi.
«Me vajame taas seda vaimu enda üle,» ütles Odinga. «Me peame hakkama taas uskuma, et saame sellega hakkama. Tuleb heita pilk tagasi, mõista kust me tuleme ja kuhu tahame jõuda, sest me oleme liiga kaua triivinud,» ütles ta, viidates aastakümneid kestnud stagnatsioonile ja seadusetusele autokraatliku Daniel Arap Moi valitsuskepi all.

Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) oleks Kenya kandidatuur igati meele järele, kuid märgid näitavad, et konkurents tuleb karm.
Tugevaid pakkumisi on oodata USA linnadelt, nende hulgas New Yorgilt ja San Franciscolt.
Pärast seda, kui ROKi president Jacques Rogge ütles, et oleks soovinud näha 2020. aasta mängudeks kandideerijate seas ka Aafrika riike, räägitakse ka Durbani ambitsioonidest seda proovida.

Kandideerimise mõtteid mõlgutavad veel Argentina, Maroko ja Egiptus. Taaskandideerimist oodatakse Dohalt, mis 2020. aastal konkurentsist välja kukkus.
ROKist öeldi, et nad ei ole Kenya huvist teadlikud. Kuid nad lisasid: «[ROKi] president on öelnud selge sõnaga, et me tervitaksime head pakkumist Aafrikast.»

2020. aasta kandidaatide nimekirja on jäänud pareguse seisuga Istanbul, Tokyo ja Madrid.
Küsimuse peale, kuidas ta kavatseb kaasata kaasmaalased projekti, mis võib minna maksma kuni 15 miljardit dollarit, osutas Odinga renessansile, mida kogesid mängude kiiluvees sellised linnad nagu Tokyo, Soul, Atlanta ja México.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles