Prantsuse keskpank hoiatab majanduslanguse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Pierre Moscovici
Rahandusminister Pierre Moscovici Foto: SCANPIX

Prantsuse keskpank hoiatas, et riik libiseb ilmselt veel enne sügise saabumist tagasi majanduslangusse.

Oma esimeses hinnangus tänavusele kolmandale kvartalile ütles pank, et sisemajanduse kogutoodang langeb nende ootuste kohaselt 0,1 protsenti.

Kuna samaväärne langus leidis aset ka teises kvartalis, oleks Prantsusmaa esmakordselt alates 2009. aasta kevadest ametlikult majanduslanguses.

Ühtlasi hoiatas Prantsuse keskpank, et tööstuskindlus on madalaimas seisus alates 2009. aasta augustist. Eriti suured murelapsed on virelevad autotootjad PSA Peugeot Citroën ja Renault.

Samal ajal langes Saksamaa tööstustoodang juunis maikuuga võrreldes 0,9 protsenti, rõhutades euroala kriisi mõju bloki tuumikule. Ilmselt on Saksa majandus võrreldes avakvartali 0,5-protsendilise kasvuga teises kvartalis tunduvalt aeglustunud.

Kui Prantsuse keskpanga prognoos korrektseks osutub, läheb valitsusel väga raskeks täita oma eelarve-eesmärke – kärpida puudujääk tänavu 4,5 protsendi peale SKTst, tuleval aastal aga saavutada 3 protsendi tase.

Alles juulikuus kärpis Prantsusmaa tänavuse kasvuprognoosi 0,3 ja 2013. aasta oma ca 1,2 protsendi peale. Rahandusminister Pierre Moscovici ütles eile, et jääb vaatamata keskpanga hinnangule oma esialgse prognoosi juurde.

Barclaysi analüütikud ütlesid aga Prantsuse keskpanga prognoose kommenteerides, et «2012. aasta [kasv] tuleb väga tõenäoliselt alla 0,3 protsendi».

IMF on aga pessimistlik 2013. aasta osas, ennustades Prantsusmaale vaid 0,8 protsendilist SKT kasvu.

Prantsusmaa sõltumatu riigiaudiitor Cour des Comptes on juba teatanud president François Hollande’ile, et tuleval aastal eesmärgile jõudmiseks tuleb saavutada «pretsedenditu» kokkuhoid – 33 miljardit eurot.

Oodatust aeglasem kasv võib aga nõuda veeldi drastilisemaid kärpeid – mis on tohutult tundlik küsimus sotsialistlikule valitsusele, mis valiti ametisse tänu «kasinuse-vastasele» platvormile.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles