Merko Ehitus sai väikese kasumi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merko
Merko Foto: Toomas Huik

Ehituskontsern Merko Ehitus sai teises kvartalis 363 000 eurot kasumit võrrelduna 3,4 miljoni suuruse kahjumiga aasta tagasi, teatas ettevõte börsile. Ettevõtte käive kasvas 21 protsenti 59 miljoni euroni.

Ettevõtte sõnul tuleb endiselt enamus uusi Balti riikide suuremahulisemaid ehituslepinguid avalikust sektorist ning on rahastatud Euroopa Liidu struktuurifondide vahenditest. Arvestades jätkuvalt kõrgeid tellijapoolseid nõudmisi garantiidele ja pikki maksetähtaegu, on koormus ehitusettevõtete käibevahenditele endiselt suur ning konkurentsis püsimiseks on oluline ettevõtete võimekus rahavoogude juhtimisel. Osadel ehitusettevõtetel võib tekkida raskusi piisavate garantiide hankimisega tulenevalt tagatiste puudumisest. Tugevama omakapitali baasi ja madalama võlakoormusega ehitusettevõtetel on eeldusi oma turupositsiooni suuremate ehitustellimuste segmendis tugevdada.

Suurematel riigihangetel jätkub tihe konkurents, kirjutab Merko majandustulemuste kommentaaris. Jätkuvalt võib prognoosida riiklike tellimuste puhul hinnariskide ja projekteerimisvigadest tulenevate kulude jätmist töövõtjate kanda, mis võib riskide realiseerumisel negatiivselt mõjutada ehitusettevõtete majandustulemusi. Lähtudes ehitussektori madalast kasumlikkusest ja varasemate aastate negatiivsetest majandustulemustest, eriti teedeehituse valdkonda puudutavas osas, ei saa ehitusettevõtted endale uusi kahjumlikke objekte lubada. Riskide hindamine ja maandamine ehituspakkumiste tegemisel on muutunud üha olulisemaks ja sellele pööravad ehitusettevõtted järjest suuremat tähelepanu.

Positiivse tendentsina on märgib Merko eratellijate aktiivsuse tõusu ärikinnisvara arendusprojektide ettevalmistamisel, mida toetavad suhteliselt tugevad sisetarbimise näitajad. Leedu turul on märgata suurenevat huvi era- ja avaliku sektori koostööprojektide käivitamise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles