Võlakriis ja sinu rahakott: säästud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida suurem tulu, seda vähem tulumaksu makstakse.
Mida suurem tulu, seda vähem tulumaksu makstakse. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Mida ebakindlamad on olud, seda enam püüavad inimesed ootamatusteks valmis olla. Samas, madalate intresside tõttu on raha hoidmine pangakontod üsna tulutu tegevus.

Nordea panga hinnangul tekitab kriis ebakindlust tuleviku ees ja sunnib inimesi oma tarbimisharjumusi kriitilisemalt üle vaatama ning mõningaid ostuotsuseid edasi lükkama. Samuti ollakse investeeringute tegemisel pigem ettevaatlikud ja riskide võtmisel tagasihoidlikud.

Seepärast on ka hoiuste maht Eestis viimastel aastatel pidevalt kasvanud. Euroopa Keskpank otsustas juulis aga hoiuseintressid langetada 0 protsendile. Oktoobris jõuavad ka kõikide suuremate Eestis tegutsevate pankade arvelduskonto intressid 0,01 protsendini, mis tähendab, et raha hoidmine pangakontol ei ole teps mitte kasulik. Ainuüksi kaardi hooldustasu tuleb suurem, kui pangalt saadab intressitulu.

SEB ökonomisti Ruta Arumäe sõnul muutuks säästmine veel tulutumaks juhul, kui inflatsioon peaks kiirenema.

Pankade maksejõuetuse korral on säästud Eestis täielikult tagatud 100 000 euro ulatuses.
Üle 100 000 euro suuruste säästudega kliente on Eestis Nordea hinnangul 10000-12000 inimest. Investeeringud hüvitatakse täielikult kuni 20 000 euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles