Kreeka saadab välja 1600 immigranti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Immigrantide haarang Kreeka pealinna Ateena kesklinnas möödnunud pühapäeval.
Immigrantide haarang Kreeka pealinna Ateena kesklinnas möödnunud pühapäeval. Foto: SCANPIX

Kreekas toimus nädalavahetusel jõuline haarang, mille käigus võeti vahi alla ligikaudu 6000 immigranti. Politseiametnike sõnutsi kuulub 1600 kinnipeetuist riigist väljasaatmisele.

Haarang viidi läbi paralleelselt nii Ateena kesklinnas kui Türgi piiri ääres, mis on inimkaubanduse peamine värav Euroopa Liitu.

Samal ajal saadeti Kreeka-Türgi piirile ligikaudu 1800 täiendavat politseinikku, abiks sõjaväelastele ja ELi Frontexi missioonile, mis Evrose piirijõge valvavad.

Pretsedenditu haarangu tingis Türgist saabuvate ebaseaduslike immigrantide arvu terav tõus käesoleval aastal.

Hinnanguliselt lipsab sõjaväepatrullidest mööda 120 migranti päevas.

Enamik neist suundub Ateenasse, et ühineda sealsete suurte Aafrika ja Aasia migrantide ja varjupaigataotlejate kogukondadega, kes loodavad jõuda Põhja-Euroopasse.

Avaliku korra ministeeriumist öeldi, et Kreekal on vaja valmistuda kaheks väljakutseks: Süüria põgenike tulvaks, kes otsivad varjupaika ELis; ning narkomaania ja kuritegevuse kasvuks immigrantide seas, kes elavad Ateenas väga viletsates oludes.

Avaliku korra minister Nikos Dendias ütles: «Immigratsiooni küsimus on kui ajapomm, mis tiksub meie ühiskonna ja riigi aluste all... Ebaseaduslikud immigrandid on viibinud siin väljaspool igasuguseid inimõigusi, olles langenud inimkaubitsejate pettuse ohvriks, kes lubavad neile töökohti ja liikumisvõimalust Euroopa piires.»

Ligikaudu 8000 immigranti on esitanud avalduse lahkumaks Kreekast vabatahtliku repatrieerimis-skeemi raames, mida rahastab EL.

Ateena uuringufirma Eliamepi hinnangul elas Kreekas mullu üle 450 000 ebaseadusliku immigrandi.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles