Tarbijahinnaindeksit mõjutasid juulis enim eluasemekulutused

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihatooted.
Lihatooted. Foto: Toomas Huik / Postimees

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta juulis võrreldes juuniga 0,2 protsenti ning võrreldes eelmise aasta juuliga 3,6 protsenti, teatab statistikaamet. See on viimase kahe aasta madalaim hinnatõus.

Kaubad olid 2011. aasta juuliga võrreldes 2,7 protsenti ja teenused 5,3 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes tõusnud 7,9 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,1 protsenti.

2011. aasta  juuliga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust ligi poole.

Sellest omakorda kolmveerandi andsid aastataguse ajaga võrreldes 11,6 protsenti kallinenud elekter, soojusenergia ja küte.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust neljandiku, millest üle 40 protsenti  andsid 7 protsenti kallinenud lihatooted ning kolmandiku köögivili. 6,7 protsenti kallim mootorikütus andis kogutõusust ligi kümnendiku.

Mulluse juuliga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud värske köögivili (23 protsenti) ning odavnenud kartul (58 protsenti).

Võrreldes eelmise aasta sama kuuga jäi tarbijahinnaindeksi muutus alla 3,6 protsenti viimati 2010. aasta augustis, mil see oli 2,9 protsenti.

Juuniga võrreldes olid juulis tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks riietuse ja jalatsite sesoonsed soodusmüügid ning eluasemeteenuste kallinemine peamiselt soojusenergia (2,7 protsenti) ja gaasi (8,2 protsenti) arvel.

Enim kallines kuuga porgand (74 protsenti) ning odavnes paprika (39 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles