Monti hoiatas Saksamaad

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti.
Mario Monti. Foto: SCANPIX

Et Euroopa Keskpanga lubadus Hispaania ja Itaalia laenukulude vaoshoidmiseks välja astuda on Euroopas tekitanud mitmesuguseid pingeid, rõhutas Itaalia peaminister Mario Monti, et kõhklemine võib seada ohtu Euroopa tuleviku, vahendas Bloomberg.

Intervjuus Saksa ajalehele Der Spiegel ütles Monti, et ainult tervitab Euroopa Keskpanga avaldust, et eurotsooni riigivõlakirjaturul on tekkinud tõsised häired ning osa riike peab maksma «harukordselt kõrgeid» laenuintresse. «Ma olen seda juba tükk aega öelnud,» ütles Monti, kes on intresside alla viimise nimel kutsunud üles kiirele tegutsemisele.

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi ütles eelmisel nädalal, et keskpank asub taas riikide võlakirju ostma.

Saksamaa poolt ei ole Draghi sõnad veel ametlikku tagasisidet leidnud, osaliselt seetõttu, et Euroopas on praegu aktiivne puhkuste aeg.

Samal ajal kutsus Monti Euroopa valitsusi üles mitte olema oma parlamentide poolt liiga kammitsetud.

«Muidugi peab iga valitsus järgima oma parlamendi otsuseid,» vahendas Bloomberg Monti sõnu. «Aga iga valitsusel on ka kohustus oma parlamenti harida,» rõhutas Monti, kelle arvates riskitakse vastasel korral eurotsooni varisemisega.

Saksa koalitsioonipartei esindaja Hans Michelbacher aga kommenteeris, et Monti avaldused on osaliselt ebademokraatlikud ja vastuolus Euroopa põhimõtetega. Michael Meister, Merkeli Kristlike Demokraatide partei aseesimees rõhutas aga Monti intervjuud kommenteerides, et Euroopa vajaks rohkem, mitte vähem demokraatiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles