G4Si juht Sarapuu: USSi turuletulek on ülespuhutud teema

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G4S Eesti juht Priit Sarapuu.
G4S Eesti juht Priit Sarapuu. Foto: Mihkel Maripuu

G4S Eesti värske juht Priit Sarapuu ütles oma teisel tööpäeval antud intervjuus, et Eesti turvaturul on raske tavapäraste meetoditega turuosa kasvatada, ent imehindadega turgu haarates ei võida lõpuks keegi.

Miks G4S juhti vahetas, kas siin on seos Urmas Sõõrumaa ettevõtte USS turuletulekuga, mis turvaturgu raputab ja turuosa haarab?


Ei, kindlasti mitte. Andrus (Andrus Ossip, endine juhatuse esimees – toim) on oma töö teinud. Küsimus on ju selles, kas elame selleks, et tööd teha, või töötame selleks, et elada. USSi turuletulek on ülespuhutud teema. Kogu turg on kolm-neli aastat kukkunud.

Kes on selle teema üles puhunud?

Selle kisa taga on uus turule tulija. Uuele tulijale on see kasulik, et sellest nii palju räägitakse. Kasvada saab üldse ainult kahel viisil – orgaaniliselt või ühinemiste kaudu, ja orgaaniline kasv praegusel Eesti turul on väga raske.

Ent mis on G4Si strateegia olukorras, kui uus tulija püüab agressiivselt turgu haarata?

See seisneb laienemises teistesse valdkondadesse. Kartuleid me kasvatama ei hakka, kuid koostöös ABBga hakkab G4S teenindama neid inimesi, kes jäävad hätta oma elektriauto tankimisega. Ettevõte kasutab ära olemasolevat infra­struktuuri, et saavutada eelist ka uutes valdkondades. Neid näiteid on veel, ent neist on vara rääkida.

Mis on uued suunad ettevõtte arengus?

G4S liigub tehnoloogia suunal – värvatakse IT-spetsialiste. Muidugi võib siin tekkida dilemma, kas olla IT-ettevõte või ikka turvaettevõte.

Kui ettevõte muutub üha tehnoloogilisemaks ja valvureid asendavad üha enam kaamerad, kas see ei tähenda siis koondamisi?

Ei, vastupidi, inimesi on puudu. Tegelikult on probleem õigete inimeste leidmises. Oleme paljudele inimestele sunnitud «ei» ütlema nende tausta tõttu. Probleeme on veelgi – 1990. aastate alguses oli turvamehe amet väga mainekas, ent praegu see nii enam pole.

Kui inimesi on puudu, siis peaks olema surve palgatõusuks?

Absoluutselt.

Kui palju saab tööle asuv turvatöötaja palka?

Talle makstakse miinimumpalgast kümme-kakskümmend protsenti rohkem. Ent regioonides on inimesi ka miinimumpalgaga tööl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles