Raskustes Norby loodab aprilliks kasumisse jõuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskustesse sattunud Norby Telecom loodab saneerimisest elujõulisena välja tulla.
Raskustesse sattunud Norby Telecom loodab saneerimisest elujõulisena välja tulla. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Raskustes sideettevõte Norby Telecom kavandab juba aprilliks jooksvalt kasumisse jõuda ning loodab saneerimisest välja tulla ilma omanike rahasüstita.


Ettevõtte teel haigutas eelmise aasta lõpuks umbes 80 miljoni kroonine auk, millest lõviosa moodustas võlakirjade lunastamise kohustus Hansa investeerimisfondide ees. Lisaks olid ettevõttel tekkinud jooksvad võlad nii koostööpartnerite kui maksuameti ees.

Alanud üleilmse kriisi tõttu sai selgeks, et võlakirjade pikendamist ega refinantseerimist saada ei õnnestu, tõdes ettevõtte juhatuse liige Ivo Saluoks. Kui eelmise aasta lõpus saneerimisseadus vastu võeti, oli Norby esimeste seas, kes saneerimistaotluse sisse andis.

«Ettevõte tuli väga kiiresti jooksvasse kasumisse viia, sest varem olime negatiivse rahavooga, elasime sellest rahast, mis firmasse sisse pandi,» sõnas Saluoks. «Selleks on kolmeosaline plaan, mis koosneb mittevajalike tegevuste müügist, koondamisest ja üldisest kulude kärpimisest.»

Nii müüdi veebruaris ettevõtte traadita internetisidet võimaldavad WiMax-võrguseadmed Elionile, Norby ise hoiab võrku töös märtsi lõpuni. Aprillis, kui Elion on WiMax-võrgu opereerimise juba faktiliselt üle võtnud, peaks Norby Saluoksa sõnul jõudma jooksvasse kasumisse. Elionilt saadud raha kasutatakse nii koondamistasude maksmiseks kui ka võlgade vähendamiseks tarnijate ja maksuameti ees.

Norbys on koondamisteate saanud 12 inimest 30st, neist enamik olid seotud WiMaxi võrgu tööshoidmisega, kuid ettevõttest lahkus ka kaks juhtkonna liiget. Ettevõttest lahkus ka endine juht Oleg Švaikovski, kes läks tagasi oma endise tööandja Microlinki palgale.

Saluoksa sõnul on ettevõttel kavas müüa veel üht-teist, mis pole seotud otsese igapäevategevusega, nagu sagedusluba 2,3 gigahertsises võrgus, mida kavatseti kasutada mobiilse andmeside arendamiseks.
Tänane saneerimisplaan ei näe Saluoksa kinnitusel ette täiendavat rahasüsti omanikelt, ka pikemaajalised võlgnevused kavatsetakse katta vara müügist ja jooksvast kasumist.

Norby Telecom sattus keerulise majandusliku olukorra tõttu finantskohustuste refinantseerimisel raskustesse ning ettevõtte jätkusuutlikkuse tagamise nimel esitati Harju maakohtule 27. jaanuaril saneerimistaotlus. Kohus rahuldas saneerimistaotluse 20. veebruaril, andes ettevõttele aega leida vahendid kohustuste tasumiseks ning võimaluse jätkata kvaliteetse andme-ja telefoniside pakkumist oma lojaalsetele klientidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles