Kinnisvara hinnad kukkusid ja ostujõud langeb

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pindi Kinnisvara kontor.
Pindi Kinnisvara kontor. Foto: Mihkel Maripuu

Pindi Kinnisvara indeks langes juulis 5,4 protsenti, samuti langes keskmist palka teeniva tallinlase ostujõud 68-le ruutmeetrile.

Pindi Indeks langes juulis 5,4 protsendi võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 838 eurot. Juunis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 886 eurot ruutmeetri kohta. Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 40 protsenti. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 eurot ruutmeeter) on Pindi Indeks 34,5 protsendi võrra kõrgemal.

Kui juunis tehti antud linnades 934 korteriomandi tehingut, siis juulis aktiivsus kasvas, tõustes 991 tehinguni. Mullu juulis sooritati linnades kokku aga vaid 706 tehingut.

Keskmist palka teeniv tallinlane saab olemasolevatel finantseerimistingimustel soetada endale Tallinna keskmist elamispinda maksimaalselt 68 ruutmeetrit, tartlaste ja pärnakate ostuvõimekus on vastavalt 73 ja 84 ruutmeetrit.

Buumi tipul 2007. aasta alguses piirdus ostuvõimekus suuremates linnades ca 30 ruutmeetriga, 2009. aastal oli aga suuremate linnade ostujõud üle 90 ruutmeetri.

Analüüsis on arvesse võetud piirkondade keskmisi palkasid, piirkonna keskmise elamispinna ruutmeetrihinda ning analüüsitaval perioodil kehtinud pankadepoolseid finansteerimistingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles