Ministeerium: majandusolukord niipea ei stabiliseeru

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi hoone Tallinnas.
Rahandusministeeriumi hoone Tallinnas. Foto: Marina Puškar

Kuna ettevõtjate ning tarbijate kindlustunne pole aasta esimestel kuudel näidanud paranemise märke, ei tasu ka lähiajal oodata majandusolukorra stabiliseerumist.


«Nii ettevõtjate kui tarbijate kindlustunne ei ole selle aasta esimestel kuudel näidanud paranemise märke. Samuti jätkub segadus rahvusvahelistel finantsturgudel ning meie kaubanduspartnerid korrigeerivad oma tulevikuväljavaateid allapoole. Seega tuleb majandusolukorra stabiliseerumist esialgu oodata,» kirjutavad rahandusministeeriumi analüütikud majanduskommentaaris.

Nende hinnangul taastoodab tarbijate süvenev ebakindlus omakorda majanduslangust. «Kinnisvaraturu süvenev madalseis ei stimuleerinud aasta lõpus eluasemeinvesteeringuid ning pangad olid laenuandmisel äärmiselt ettevaatlikud. Vaatamata baasintresside ja Euribori kiirele langusele püsisid uute eluasemelaenude intressimäärad suhteliselt kõrgel. Seetõttu kasvas eluasemelaenude jääk neljandas kvartalis vaid 370 miljonit krooni, mis on kümme korda väiksem kasv kui aasta varem,» kirjutavad analüütikud.

«Nõudluse vähenemine peamistel eksporditurgudel tõi kaasa ka kaupade ja teenuste ekspordi vähenemise möödunud aasta neljandas kvartalis. Kuigi kaupade ekspordi üheprotsendiline vähenemine võrreldes aastataguse perioodiga ei näita veel selgelt globaalse majanduskriisi mõjusid, hakkavad need mõjud selgemalt kajastuma selle aasta ekspordimahtudes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles