Soomlaste huvi kadumine langetas Tallinna kinnisvara hindu

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügitehing.
Kinnisvara müügitehing. Foto: SCANPIX

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman tõi põhjuseks, miks juulis Tallinna hinnad kukkusid, et soomlaste huvi kinnisvara soetada on kahanenud.

Tema sõnul on hinnalanguse põhjuseks see, et soomlastele ei ole välisriiki investeerimine enam nii atraktiivne, kuna kohaliku turu ülekuumenemine on neile ohusignaaliks. Sellest tulenevalt sooritavad Tallinna kesklinnas tehinguid rohkem kohalikud.

See mõjutab tugevalt terve kesklinna keskmist hinnataset, sest kohalikud eelistavad süda- ja vanalinnale pigem kesklinna äärealasid, kus on lihtsam parkimine ning muu eluks vajalik lähemal- koolid, lasteaiad, kaubanduskeskused.

«Kindlasti ei ole tegemist otseselt hinnalangusega, vaid lihtsalt tehingustruktuuri muudatusega. Kesklinna langus miinus 8,7 protsenti annab aga terve Tallinna langusele suure mõju,» sõnas ta.

Ta tõi välja ka teise põhjuse, nimelt on turule sisenemas inimesed, kes veel aasta tagasi ei julgenud või saanud endale eluasemevahetust lubada. Nende ootused ja võimalused ei ole nii kõrged kui kriisijärgselt vaba raha kinnisvarasse investeerijatel.

«Seetõttu on suurenenud tehingute arv ka viiepallisüsteemis nn «neljaste» ja «kolmeste» korteritega. See sikutab omakorda keskmist hinnataset alla ka teistes linnaosades,» osutas Sooman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles