Põhiseaduskomisjon arutas võimalust ESMi eelnõu kaheks lüüa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Toomas Huik

Riigikogu põhiseaduskomisjoni neljapäevasel istungil oli arutlusel võimalus lüüa Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) ratifitseerimist ja siseriiklikku rakendamist puudutav eelnõu kaheks.

«Küsimus oli, kas ESMi menetleda nii, nagu ta on praegu esitatud, kus on nii ratifitseerimine kui ka siseriiklik rakendamine koos ühes eelnõus, või menetleda neid lahus,» kommenteeris komisjoni esimees Rait Maruste BNSile.

Maruste sõnul tuleks sellisel juhul menetleda ESMi ratifitseerimist eraldi ja selle siseriiklikku rakendamist eraldi. Ratifitseerimist puudutavat osa võiks sellisel juhul menetleda välislepinguna ehk kahe lugemisega.

«See vajab suuremat eeltööd, läbirääkimisi, kooskõlastamist ja pädevuse kindlaksmääramist Euroopa Liidu (EL) asjade komisjoni ja täiskogu vahel,» nentis Maruste.

Komisjoni esimehe sõnul komisjonis selles küsimuses arvamused lahknesid ja oli nii neid, kes arvasid, et lihtsam oleks edasi minna ühe eelnõuga ja kui ka neid, kes arvasid, et oleks võimalik kahte küsimust lahus menetleda. «Komisjon päris selget otsust praegu ei teinud,» lisas ta.

Põhiseaduskomisjon koguneb uuesti küsimust arutama 8. augustil, samal päeval toimuval täiskogu istungil on eelnõu esimesel lugemisel veel muutmata kujul.

Komisjon arutas neljapäeval ka ELi toimimise lepingu muudatuse raitifitseerimise eelnõu, mis on vajalik selleks, et ESMi loomiseks oleks olemas põhiseaduslik alus.

«See oleks loogiline käik, võib-olla oleks selle pidanud varem ära tegema. Riigile see varalisi kohustusi kaasa ei too, vaid annab õigusliku võimaluse,» märkis Maruste.

Komisjon oli neljapäevasel istungil üksmeelel, et eelnõu tuleb heaks kiita ja see läheb 8. augustil kahe lugemisega vastuvõtmisele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles