Analüütikud ei oska enam kulla hinda ennustada

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: SCANPIX

Ainult kolm analüütikut ennustasid õigesti, et teises kvartalis tegi kuld nelja aasta suurima kvartalilanguse, nüüd on parimad ennustajad väärismetalli edasise hinnaliikumise suhtes täiesti eri meelt, kirjutab Bloomberg.

Uudisteagentuuri poolt jälgitavast 20 analüütikute kõige täpsemini ennustanud Austraalia investeerimispanga Westpac analüütik Justin Smirk arvab, et väärismetalli hinnalangus jätkub, Saksamaa suurpanga Commerzbank analüütik Eugen Weinberg ja Austraalia ning Uus-Meremaa pangandusgrupi ANZ analüütik Nick Trevethan ennustavad, et aasta jooksul kerkib kulla hind rekordtasemele.

Praegu on kulla hind 16 protsenti eelmise aasta 6. septembri rekordtasemest, 1923,70 dollarit unts, madalam, sest investorid on eelistanud turvalise investeeringuna riikide võlakirju ja dollarit.

«Praegu kulla vastu suurt huvi ei ole,» ütles varahaldusfirma Permanent Portfolio Funds portfellihaldur Michael Cuggino. Fondi on investeerinud umbes 20 protsenti oma varadest kulda. «Kuid kulda peaks ostma pikaajalise investeeringuna kaitseks eesoleva inflatsiooni vastu,» lisas ta.

Aasta algusest on kulla hind kerkinud 3,7 protsenti 1624 dollarini unts. Varasemalt on väärismetall kallinenud 11 järjestikust aastat seitsmekordseks. Alates 2008. aasta detsembrist kuni 2011. aasta juunini, mil USA Föderaalreserv ostis kokku 2,3 triljoni dollari väärtuses riiklikke võlakirju, kerkis kulla hind 70 protsenti. Selle aasta hinnatõus on väikseim alates 2005. aastast, mis tähendab, et investorite nõudlus selle järele hakkab kahanema.

«See ei ole täiesti turvaline investeering ning eelmise aasta suur kukkumine ja selle aasta nõrk tõus näitavad, et investorid on eelistanud dollarit,» ütles Westpaci tooraineturgude analüütik Justin Smirk. «Ehkki rahapoliitika kvantitatiivne lõdvendamise poliitika võib tuua uut raha, on vähetõenäoline, et hind kerkib varasematele tasemetele,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles