Eramu kasutusloa puudumine võib tuua trahvi

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas elamispinnal on kasutusluba või mitte, on seni jäetud heauskse ostja mureks. Tartu linnavalitsuse arvates ei ole selline olukord aga mõistlik, kus paljud inimesed kasutavad elamispindu ebaseaduslikult ning elavad trahvihirmus
Kas elamispinnal on kasutusluba või mitte, on seni jäetud heauskse ostja mureks. Tartu linnavalitsuse arvates ei ole selline olukord aga mõistlik, kus paljud inimesed kasutavad elamispindu ebaseaduslikult ning elavad trahvihirmus Foto: Caro / Scanpix

Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud konsultant Külli Friedrichson kirjutab, et kasutusloa puudumine võib raskendada laenu saamist ning ka kohalikud omavalitsused jälgivad aina enam seda, kas hoonetel, kus inimesed sees elavad, on kasutusluba olemas.

Selle puudumise korral võib teha nii märkuse kui ka trahvi.

Kasutusluba ei pea olema ehitistel, mis on ehitatud enne 22.07 1995, kuid seda juhul, kui maja pole hiljem ümber ehitatud, tehtud suuremaid juurdeehitusi või näiteks muudetud kapitaalselt küttesüsteemi vms.

Peab märkima, et aina enam küsivad tänased ostjad, kas majal on kasutusluba ning loomulikult mõjutab selle olemasolu või siis puudumine ka hinda. Selle taotlemiseks on osapoolte vahel võimalikud kokkulepped.

Notariaalsesse lepingusse on võimalik teha märge, kus lepitakse kokku kas endine või uus omanik korraldab ise kõik kasutusloa seadmisega seotud kulud (näiteks kasutusloa saamiseks vajalike tööde või muude parenduste maht), ning kohustused. Tavaliselt ootab potentsiaalne ostja ka siis hinnaalandust, mille suuruseks võetakse loogilist rada minnes see, kui palju aega ja raha võib konkreetse hoone kasutusloa saamiseks kuluda.

Tänane ostuklient tahab olla kindel, et maja on ehitatud vastavalt projektile ning vastab ka kasutusotstarbele: kogu maja on ehitatud vastavalt tuleohutusnõudeid järgides, et vesi oleks joodav jne. Soovitame siiralt majaomanikel tegeleda kasutusloa saamisega pärast ehitise valmimist, mitte siis, kui tekib maja müümiseks tungiv vajadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles