Skype teeb kasutajaid puudutava info võimudele kättesaadavamaks

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype'i logo.
Skype'i logo. Foto: SCANPIX

Skype on pärast Microsofti omandusse minemist  laiendanud väidetavalt oma koostööd erinevate riikide võimuasutustega.

Washington Posti väitel on hiljutised muudatused ja uuendused Skype’i tehnilises süsteemis seotud kasutajainfo ja vestluste sisu kogumise lihtsustamise protsessiga. Seejuures mainib ajaleht, et muudatusi hakati sisse viima pärast seda, kui eelmisel aastal omandas internetitelefoniteenuse maailma suurim tarkvarafirma Microsoft.

Ka viimasel ajal toimunud suhtlusteenuse rikkeid ja tehnilisi probleeme seostatakse just süsteemi ümberstruktureerimise protsessi kõrvaltulemiga.

Kuigi riikide võimuasutused on aastaid kurtnud, et Skype’i vestluste ja kasutajainfo krüpteeritus raskendab narkoparunite, pedofiilide ja terroristide jälgimist, on tehtud muudatused saanud  mitmete vaatlejate ja analüütikute terava kriitika osaliseks.

«Tekib küsimus, millise määrani on meie suhtlusteenused ehitatud just lihtsat jälgimist silmas pidades?» kritiseeris Skype’i ettevõetud samme digitaalse privaatsuse eest võitleva organisatsiooni People for Internet Responsibility analüütik Lauren Weinstein.
«Kui sa teed jälgimise lihtsaks, siis kasvab võimude tahe seda võimalust ka üha rohkem kasutada.»

E24-ga võttis ühendust Skype'i Eestis esindav suhtekorraldusfirma, kelle vahendatud ametliku kommentaari kohaselt «...teeb Skype nagu ka juba enne Microsofti alla minekut õiguskaitseorganitega koostööd seadustega sätestatud korras ning nii kuis tehniliselt võimalik.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles