Nafta hind astus veel sammukese ülespoole

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid Californias Signal Hillis.
Naftapuurtornid Californias Signal Hillis. Foto: AFP / Scanpix

Nafta hinnad Aasia turgude kauplemisperioodil astusid taas sammukese ülespoole, ületades OPECi võimalikku tootmiskärbet ennustavate kuulduste toel 47 dollari piiri.


New Yorgi peamise toornafta (

light sweet crude

) hind aprillilepingutes liikus 5 sendi võrra ülespoole 47,12 dollarini. Eile puudutas barreli hind kahe kuu rekordtaset - 48,83 dollarit, vahendas AFP.

Põhjamere Brenti barreli hind aprillilepingutes kosus 29 senti 44,42 dollarini.

«Nafta hindu juhib oletatavasti lärm OPECi liikmete võimaliku tootmismahu kärpimise ümber, mis võib viia barreli hinna üle 50 dollari piiri,» kommenteeris Sucden Financiali esindaja Nimit Khamar.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) riigid annavad 40 protsenti kogu maailma naftast. Kartelli esindajad kohtuvad pühapäeval Viinis, kohtumiselt oodatakse otsust tootmismahu vähendamisest.

Liibüa esindaja OPECis Shukri Ghanem kinnitas, et tootmise piiramine on võimalik. «Ma ei ütle, et me vähendame tootmist, kuid ma ei välista seda. Kõik variandid on võimalikud,» ütles Ghanem.

«Me vaatame üle globaalolukorra nafta reservide osas, hinnaliikumised ja erinevate riikide tõlgendused ning langetame siis otsuse. Kuid meil pole mingit otsust praegu,» lisas ta.

Eelmisel sügisel läbi viidud kahe piirangu tulemusel vähenes kartelli liikmete päevane tootmismaht kokku 4,2 miljoni barreli võrra.

Nafta hind tõusis eelmise aasta juulis 147 dollarini, kuid hakkas nõudluse vähenemise ja globaalse majanduskriisi tulemusel langema, muutes OPECi liikmed murelikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles