IMF prognoosib Hispaaniale oodatust suuremat langust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp
Hispaania lipp Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatas reedel, et Hispaania majanduslangus on oodatust rängem - tänavu 1,7 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP) ja 2013. aastal 1,2 protsenti.

Lisaks ütles IMF, et suuremad pinged turgudel võivad piirata Hispaania võimalusi end ise rahastada, kuigi eurotsoon nõustus Hispaania pangandussektorit aitama ja otsustas erakorralisi finantsreforme ellu viia.

Hispaania võlakirjade intressimäärad on lähedal tasemele, kus Kreeka, Iirimaa ja Portugal pidid rahvusvahelisi päästepakette taotlema ning eurotsooni liidrid pingutavad kõigest jõust, et Hispaaniat samast saatusest päästa.

Siiski ennustas IMF, et Hispaania eelarvepuudujääk on valitsuse kavandatust suurem nii tänavu kui ka 2013. aastal, kui see on 5,9 protsenti SKP-st.

Eurotsooni liikmetelt nõutakse, et eelarvepuudujääk ei ületaks kolme protsenti SKP-st, kuid Hispaania oma on tänavu tõenäoliselt seistme protsendi kandis, hoiatas IMF.

Hispaania valitsus loodab eelarvepuudujäägi 2013. aastaks 4,5 protsendini viia.

Juunikuine Euroopa Liidu liidrite kokkulepe sillutas teed euroala tulevase 500 miljoni euro suuruse päästefondi loomiseks hädasolevate pankade   rekapitaliseerimiseks otse, ilma et see suurendaks riikide võlga.

IMF toonitas, et Hispaania intressimäärade langemisele aitaks kaasa EL-i tippkohtumise otsuste kiire elluviimine ning jätkuvad edusammud Euroopa tasandil pangandus- ja rahandusliidu suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles