Arco juht müüb oma äri tütarfirmale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odra 16 / Jakobi 29 asuvale büroohoonele on Arco Vara juht Richard Tomingas juba mõnda aega vaikselt ostjat otsinud.
Odra 16 / Jakobi 29 asuvale büroohoonele on Arco Vara juht Richard Tomingas juba mõnda aega vaikselt ostjat otsinud. Foto: Toomas Huik

Arco Vara juht Richard Tomingas müüb Arco tütarettevõttele maha oma kinnisvaraprojekti, millele ta on Postimehe andmeil juba mõnda aega tulutult ostjat otsinud.





Kinnisvararingkonna inimesed teadsid juba veebruaris ebamääraselt viidata, et Arco suuraktsionäride vahele on siginenud paksu verd «mingi kantimise» pärast.

Nüüdseks on teada, et Tomingase isiklik äriprojekt, Tallinna bussijaama lähistel asuv Odra 16 / Jakobi 29 büroohoone, saab Arco Vara tütarfirma Arco Ehituse omaks.

Kinnistu, mille peremeheks on Arco Vara nõukogu esimehe Richard Tomingase firma Euro Shipping OÜ, pole kinnistusregistri andmeil veel omanikku vahetanud. Kuid märtsi esimesel päeval lisati kinnistule eelmärge, tagamaks Arco Ehituse omandiõiguse üleandmise nõuet.

Panditud Swedbankile


Kõnealuses hoones pesitseb nii Peetri Pizza, mõni väiksem ettevõte kui ka Arco Ehituse büroo. Praegu veel Tomingase firmale kuuluv ärihoone on panditud Swedbankile, panga kasuks on eri aegadel sellele seatud kolm hüpoteeki kokku 7,4 miljoni krooni eest.

Arco Vara tütarfirma Arco Ehitus, mille nõukokku Tomingas ise kuulub, maksis Tomingase firmale kahekorruselise büroohoone eest kümme miljonit krooni.

Kinnisvaraturu langusega valusalt pihta saanud Arco Vara kontsern, kelle börsidebüüdi-aegsest väärtusest pole alles isegi kahekümnendikku, eelistas Tomingase firmaga plaanitavast tehingust aktsionäre ise mitte teavitada.

Ka Postimehe eile esitatud küsimustele jättis ettevõte vastamata, küll aga saatis firma õhtul kell veerand üheksa välja börsiteate, kus tunnistas mitme nädala eest teoks saanud tehingut.

Tallinna börsi tegevdirektor Kalle Viks kinnitas, et börsifirma peab seotud isikutega tehtud tehingutest avalikkust börsi kaudu viivitamatult teavitama juhul, kui tegu pole ettevõtte jaoks tavapärase äritehinguga.

Rahalised raskused


Kas turu seninägematus madalseisus, kus isegi praegused üürnikud sageli hindade alandamist nõuavad, on miljonitesse ulatuv kinnisvarainvesteering Arco Ehitusele tavapärane tegevus või mitte, peab seaduse järgi otsustama eeskätt Arco ise. Ühtki teist kinnistut Arco Ehitusel aga seni ei olnud.

Finantsinspektsiooni turujärelevalve divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli rõhutas, et kui kõnealune tehing ei mahu Arco Ehituse tavapärase majandustegevuse raamidesse või pole tehtud turutingimustel, on müügitehing ilma nõukogu otsuseta tühine.

Postimees kirjutas juba oktoobris, et Tomingas otsib oma isiklikule ärile, Odra 16 / Jakobi 29 büroohoonele varjatult ostjat ning et seda on mitmele ettevõtjale müügiks pakutud.
Nüüd räägitakse kinnisvararingkondades «Bentley-poisi», Arco hiilgeaegadel 3,5 miljoni kroonise luksusauto ostnud Tomingase rahalistest raskustest üsna avameelselt.

Kokku kuulub Tomingasele ja teisele suurele aktsionärile, Hillar-Peeter Luitsalule pisut üle 43 protsendi Arco Vara aktsiatest. Firmat järk-järgult üle võtta üritava suurärimehe Toomas Tooli kontrolli all on ligemale veerand ettevõttest.

Kohustused
•    Arco Varal on kohustusi, millelt tuleb iga kuu intressi tasuda, miljardi krooni ringis. Aasta lõpus oli firmal ainuüksi lühiajalisi kohustusi 351 miljoni krooni eest, raha aga 213 miljonit krooni, millest osa moodustavad võlakirjainvesteeringud. Pikaajalisi kohustusi on üle 1,3 miljardi krooni.
•    Aastaga on töötajate arvu vähendatud rohkem kui 300 inimese võrra, sealhulgas septembrist 2008 kuni märtsini 2009 on töötajate arv kahanenud 200 võrra.
•    Arco juhatus vähendas märtsist oma töötasusid kümne protsendi võrra. Suur hulk kohustusi on refinantseeritud, sellega loodab Arco saada veel 15 miljonit krooni kokkuhoidu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles