Piimatootja: miks meil on piima kokkuostuhind madalam ja poehind kõrgem kui Saksamaal!?

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad
Lehmad Foto: SCANPIX

Hiiumaa Agro juhataja Sulev Matto ütles, et Eestis on liiga suured käärid piima kokkuoshinna ja piimatoodete jaehinna vahel.

Ta tõi välja, et näiteks Saksamaal on piima kokkuostuhind 35 eurosenti, ent võikilo maksab poes 4.60. «Meil on kokkuostuhind alla 30 sendi, ent või on kallim kui Saksamaal. Miks see nii on?» küsis ta. Ta tõi näite, kuidas kolleeg Saksamaalt vaatles Eesti piimatoodete hindu poes ning kuuldes kokkuostuhindu, oli ta imestunud.

Teine probleem on tema sõnutsi see, et Eestis on põllumajanduskütustel aktsiis, mistõttu näiteks Lätist on jõusööta odavam osta kui kohalikku kasutada. Lätis pole põllumajanduskütus maksustatud.

«Loomulikult on raske, kui kokkuostuhind jääb alla 30 sendi. Eks see tuleb millegi arvelt – näiteks tervise arvelt,» sõnas Matto, ent lisas naljatades, et «hiidlane on harjunud.»

Praegu on piima kokkuostuhinnad 26-28 eurosenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles