Suurbritannia majanduse seis arvatust kehvem

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti majanduse seis oodatust kehvem.
Briti majanduse seis oodatust kehvem. Foto: SCANPIX

Suurbritannia majandusel läks teises kvartalis oodatust oluliselt kehvemini ning sisemajanduse kogutoodang kahanes teises kvartalis 0,7 protsenti.

Tulemus oli oodatust kehvem, sest nii Bloombergi kui Reutersi küsitletud analüütikud olid oodanud vaid 0,2-protsendilist langust.

Suurbritanniale on see juba kolmas järjestikune majanduslanguse kvartal. Aasta esimesel kolmel kuul oli langus 0,3 protsenti, millele eelnes eelmise aasta kolme viimase kuu 0,4-protsendiline kahanemine.

Ehitussektor kahanes kolme kuuga 5,2 protsenti ning tööstustoodang 1,3 protsenti.

Majanduslanguse põhjustena tuuakse välja kuninganna Elisabeth II 60-aastase valitsemisaja pidustustest tingitud lisa puhkepäevad ning teises kvartalis maha sadanud rekordilised sademed. Nimelt toob vihm kaasa olulise tarbimise vähenemise ning nii mitmedki Ühendkuningriigi kaupmehed süüdistavad vähenenud läbimüügis just sademeid.

Samuti puudutab Suurbritanniat ka eurotsooni kriis: viimase kolme kuuga on Briti nael euro suhtes kallinenud 5 protsenti, kallim valuuta vähendab aga Briti toodete konkurentsivõimet Euroopa turul.

The Guardian kirjutab, et veel aasta alguses loodeti, et saareriik suudab majanduslangust (olukorda, kus majandus langeb kaks kvartalit järjest)  vältida ning aasta esimese kolme kuu kokkuvõttes oodati tagasihoidlikku 0,1-protsendilist sisemajanduse kogutoodangu kasvu. Paraku seda ei juhtunud ning majandus läks tagasi korduvasse langusesse ehk pärast lühiajalist kasvu saabus taas miinusmärgiga aeg. Seda ei ole Suurbritannias juhtunud 1970-ndate aastate keskpaigast  alates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles