Kümme Itaalia linna pankroti serval

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kümme Itaalia linna, nende seas Napoli ja Sitsiilia pealinn Palermo on pankroti serval ega suuda oma eelarvekohustusi täita, kirjutab La Stampa Itaalia omavalitsuste liidu presidendi Graziano Del Rio sõnadele tuginedes.

Graziano Del Rio sõnul võib eelarvepuudujääk tähendada, et paljude provintsikoolide uksed jäävad pärast koolivaheaega suletuks.

La Stampa kirjutab, et maksejõuetusega silmitsi seisvate omavalitsuste seas ei ole mitte ainult traditsiooniliselt korruptsiooni, ebaefektiivse juhtimise ja maffia surve all kannatavad lõunapoolsed omavalitsused, vaid ka kindlamad põhjapoolsed linnad.

Peamiseks eelarvepuudujäägi põhjuseks on riigipoolsete tulude vähenemine.

Itaalia valitsus püüab riigis praegu kahe triljoni euro tasemel võlakoormust vähendada, tänavu kärbib riik omavalitsustele minevaid summasid 500 miljoni ja tuleval aastal miljardi euro võrra.

Itaalia valitsus kiitis kulude vähendamise programmi heaks juuli alguses ning selle kohaselt peaks riigieelarve kulud tänavu vähenema 4,5 miljardi euro, tuleval aastal 10,5 miljardi ning 2014. aastal 11 miljardi euro võrra. Suurem osa kokkuhoiust tuleb tervishoiust ning riigi- ja omavalitsuste juhtimisest. Järgmise kolme aasta jooksul plaanib valitsus vähendada riigisektori töötajaid 10 protsendi võrra ja riigiametite juhtide arvu 20 protsenti.

Kokku peab programm aitama riigil 2012.-2014. aasta jooksul kokku hoida 26 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles