Korterite hinnalangus pidurdus veebruaris järsult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurematest linnadest oli veebruarikuus
korterite hinnalangus suurim Pärnus.
Suurematest linnadest oli veebruarikuus korterite hinnalangus suurim Pärnus. Foto: Urmas Luik

Veel jaanuaris täiskiirusel sügaviku poole sööstnud korterihinnad taltusid veebruaris märgatavalt, langedes kuu ajaga vaid kaks protsenti.




Eesti 17 suurema linna korteritehinguid kajastava Pindi hinnaindeksi kaheprotsendiline langus tähendab, et linnakorteri ruutmeetri hind on kuuga langenud pisut enam kui paarisaja krooni võrra, jäädes veebruari lõpuks pidama 13 042,4 kroonil.



Jaanuaris langesid korterite hinnad hirmuäratava kiirusega, kümneprotsendiline langus kuu ajaga tähendas viimase viie aasta kõige rängemat kukkumist.



Suurematest linnadest oli veebruarikuine langus suurim Pärnus, kus hinnad kukkusid 11 protsendi võrra. Tallinnas langesid hinnad 1,6 protsenti, kuid Tartus pöörasid hoopis tõusule, kasvades kuuga 4,5 protsenti.



Kinnisvarabuumi tippajal 2007. aasta kevadel oli hinnatase 22 000 krooni juures, seega on korterihinnad vähem kui kahe aastaga langenud enam kui kolmandiku võrra.



Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve linnas ning Jõhvi vallas tehtud korterite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Kaalutud keskmine võtab arvesse ka linnade suurust.



«Esimest korda on Eestis tegemist indeksiga, mis kajastab ühtse väärtusena ligi 800 000 elanikku hõlmavat turgu läbi viieaastase ajaloo,» selgitas Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.



Veebruaris näitas kinnisvaraturg Eestis elavnemise märke. Kui jaanuaris tehti maa-ameti statistika kohaselt 2190 kinnisvaratehingut, siis veebruaris 641 võrra rohkem. Tehingute koguväärtus kasvas jaanuari 1,34 miljardilt kroonilt 2,44 miljardile kroonile.



Samas on suvilate ja suvilakruntide ost-müük kahanenud peaaegu olematuks ja kinnisvaraekspertide hinnangul võib praegu suvila Tallinna lähedal kätte saada 200 000 – 300 000 krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles