Paet: ühtsem energiapoliitika aitab parandada ELi ja Eesti energiajulgeolekut

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisminister Urmas Paet arutab homme Brüsselis oma Euroopa Liidu kolleegidega lisaks olukorrale Euroopa lõunanaabruses ja Aafrikas ka energia ning välispoliitika vahelisi seoseid.

Paeti sõnul peab Eesti vajalikuks Euroopa Liidu energiaalase välispoliitika tõhustamist ja infovahetuse parandamist Euroopa Liidu liikmesriikide, Euroopa Komisjoni ja ELi delegatsioonide vahel.
«Peame oluliseks, et energiaküsimustes suhtlevad Euroopa Liit ja liikmesriigid kolmandate riikidega kooskõlastatult ja ühehäälselt ning liikmesriigid käituvad solidaarselt,» ütles Paet.
«Tähtis on ka Euroopa Liidu ühtse energiapoliitika arendamine Venemaa suunal,» lisas ta.

Olukorra kohta Süürias ütles välisminister, et vägivalla jätkumine on vastuvõetamatu ning inimsusevastaseid kuritegusid tuleb uurida rahvusvaheliselt ja toimepanijad võtta vastutusele. «Samuti mõistab Eesti hukka igasuguse vägivalla tsiviilelanike vastu Malis ja relvastatud rühmituste vägivalla Kongo tsiviilelanike vastu ning toetab rahumeelse lahenduse leidmist Sudaani ja Lõuna-Sudaani vahelisele sõjalisele konfliktile,» lisas Paet.

Samuti märkis välisminister, et on positiivne, et esimesed vabad valimised Liibüas õnnestus läbi viia küllaltki rahumeelselt. «Euroopa Liit peab olema vajadusel valmis aitama riigi uut juhtkonda demokraatia põhimõtete juurutamisel,» lausus ta.

Euroopa Liidu välisministrid arutavad homsel kohtumisel ka ühise julgeoleku- ja kaitsepoliitika teemasid. «Toetame Euroopa Liidu ja NATO võimete ühist kasutamist, kuna Eesti huvides on tugev ning toimiv Euroopa Liidu ühine julgeoleku- ja kaitsepoliitika,» ütles välisminister Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles