Läti vaatab ümber rahvusraamatukogu ehitamise lepingu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merko Ehituse peamaja.
Merko Ehituse peamaja. Foto: Liis Treimann

Läti uue võimuliidu liider, paremtsentristlik erakond Uus Aeg kaalub võimalust peatada rahvusraamatukogu ehitamise leping, millest odavamat hinda pakkunud Merko mullu kõrvale jäeti.


Rahvusraamatukogu rajamise eest vastutav riiklik agentuur Jaunie Tris Brali on hoiatanud, et lepingu katkestamine või ehituse peatamine toob kaasa tõsiseid sanktsioone ning suuri rahalisi kaotusi.

Lisaks sellele tähendaks lepingute peatamine pinnavett eemaldavate pumpade äraviimist ehitusplatsilt, mis võib kaasa tuua tõsise keskkonnakatastroofi, osutab Läti Ehitusinseneride Liidu esimees Martinš Straume.

Läti peaministrikandidaat Valdis Dombrovskis ütles laupäeval BNSile, et Uus Aeg kavatseb ümber vaadata mitte üksnes rahvusraamatukogu, vaid ka teiste suurte objektide rajamise lepingud. «Rahvaerakond on meister sõlmima lepinguid, mis näevad ette suuri trahve nende lõpetamisel,» osutas Dombrovskis. Seetõttu kavatseb Uus Aeg üle vaadata, millised rahalisi kaotusi näevad ette ehituslepingud ning kuidas saaks kulusid kärpida.

Dombrovskis kinnitas, et peab võimalikuks lepingute peatamist. «Kõik suured ehitusprojektid vaadatakse ümber,» kinnitas ta.

Kultuuriministeerium teatas jaanuarikuus, et kavatseb kulude kärpimiseks likvideerida agentuuri Jaunie Tris Brali ning anda selle funktsioonid üle riigivaraametile Valsts Nekustamajie Ipasumi.

Lätis sajandi projektiks tituleeritud rahvusraamatukogu ehitamiseks on ette nähtud 135,3 miljonit latti. See summa on kavas jaotada mitme aasta peale nii, et 2009. aastal kulub ehitamiseks 29, 2010. aastal 38,5, 2011. aastal 49,8 ja 2012. aastal 23,5 miljonit latti.

Ehitusfirmade konsortsiumisse kuuluvad RBS Skals, Skonto Buve ja Re&Re.

Ehituskonkursil üritas osaleda ka Merko Ehitus. Eelmise aasta märtsi saatis ettevõte Jaunie tris Branile kirja, milles märkis, et on valmis sõlmima lepingu hinnaga 87 miljonit latti.

Merko Ehitus ja tema Läti tütarettevõte SIA Merks kutsuti algselt rahvusraamatukogu hankele valitsuse otsusega, kuid hanget korraldav valitsusagentuur jättis Merko Ehituse hankest kõrvale. Agentuur viitas Eestis käivale kriminaalmenetlusele ja väitis, et Merko Ehitus ei vasta hankel kehtivatele korruptsioonivastastele standarditele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles