Maailm valmistub toidukriisiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupa täis toidukorv.
Kaupa täis toidukorv. Foto: Andres Teiss / Postimees

Maailm seisab silmitsi uue toidukriisiga – kõige rängem põud, mida USA enam kui poole sajandi jooksul näinud on, tõukab põllumajandustoorme hindu rekordkõrgustesse.

Maisi ja sojaoa hinnad lendasid eile lakke, ületades 2007-2008 aastate tasemed, mil toidukriis vallandas massirahutused enam kui 30 riigis.

Nisuhinnad veel rekordtasemetel ei ole, kuid on teinud viie nädalaga üle 50-protsendilise ralli ning on juba ületanud taseme, mida nähti Vene ekspordikeelu kiiluvees aastal 2010.

Põud USAs, mis annab ligi poole maailma maisi- ning suure osa soja- ja nisuekspordist, mõjub kaugele piiri taha ja puudutab tarbijaid alates Egiptusest kuni Hiinani.

«Ma olen olnud selles äris üle 30 aasta ning see siin on kaugelt kõige tõsisem ilmastikuhäda ja tarne-nõudluse probleem, mida ma iial näinud olen,» ütles ühe hulgiettevõtte tippjuht.

«Isegi 2007-2008 kahvatub selle kõrval.»

Rabobanki strateeg David Nelson lisas: «Tänane [USA saagi] katastroof on reaalne... 2008. aastal aeti hinnad osaliselt üles ka spekuleerimise teel.»

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni peadirektor José Graziano da Silva ütles Financial Timesile: «Ma olen väga mures hiljutise toidutoormehindade tõusu pärast, pidades eriti silmas kaitsetuid ja vaeseid inimesi, kes kulutavad toidule lausa 75 protsenti oma sissetulekust.»

Aastail 2007-2008 põhjustas hinnatõus märuleid Bangladeshist Haitini, nälgivate inimeste arv maailmas ületas 1 miljardi piiri.

USA põllumajandusministeerium tegi läinud nädalal oma toodanguprognoosides 25 aasta sügavaima kärpe.

Meteoroloogid hoiatavad, et vähemalt pool USA maisi- ja sojavöötmest jääb põua kätte veel pooleks kuuks.

Maaklerid on langetanud USA maisisaagi prognoose täiendava 8-15 protsendi jagu.

«Ma panen iga päev põlved maha ja palvetasin ka just praegu selle olukorra pärast,» ütles kolmapäeval USA põllumajandusminister Tom Vilsack.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles