Paldiski lõunasadama süvendustööd võivad põhjustada merereostuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppused Paldiski lõunasadamas.
Õppused Paldiski lõunasadamas. Foto: Kaitseväe peastaap

Teisipäeval toimunud Paldiski lõunasadama akvatooriumi ja sissesõidutee süvendustööde keskkonnamõju hindamise (KMH) programmi avalikul arutelul juhtis keskkonnainspektsioon tähelepanu sellele, et kavandatavad kaadamistööd võivad kunagise naftareostuse tõttu põhjustada merereostuse.

Reostus võib tekkida, kuna 2006. aasta Loode-Eesti rannikumere naftareostus jõudis ka plaanitud süvenduspiirkonda ja raskekütus võis ladestuda merepõhja.
«Süvendustööde ja pinnase kaadamise käigus võivad naftaproduktid põhjustada aga merereostuse ja seega peab sadamal olema valmisolek reageerida reostuse leviku tõkestamiseks,» selgitas BNS-ile inspektsiooni seisukohta keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu.

Keskkonnaameti esindajad muretsesid arutelul planeeritava süvendustööde piirkonna lähedal asuva Pakri linnu- ja loodusala pärast, sest merepõhja süvendamisel võib settesodi sinna levida ja teha kaitsealustele liikidele viga. Seega peaks sadam ameti arvates akvatooriumi süvendustöödel kindlasti piirama sette levimist kaitsealale.

Keskkonnaministeeriumi esindajad esitasid programmile mõned täiendused, mis puudutavad sadama arenguplaanide täpsustamist.
«Samuti paluti sadamal tõsiselt kaaluda uue kaadamiskoha valikut väljaspool Natura 2000 ala,» sõnas Merisalu.

Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi esindaja selgitas kohtumisel parima võimaliku tehnoloogia valiku tähtsust süvendustööde tegemisel.

Tallinna Sadamale kuuluv Paldiski lõunasadam soovib teha süvendustöid mahus kuni 2,6 miljonit kuupmeetrit. Maksimaalseks sügavuseks on planeeritud akvatooriumil 16 meetrit ja sissesõiduteel 17 meetrit. Enamik süvendamisel saadud pinnast on kavandatud kaadata praegu kasutusel olevas, kuid Pakri linnuala ja Pakri hoiuala veeosal asuval pinnasepuistealal.

Sadama süvendustööd toimuvad Pakri lahes ja tööde eesmärk on tagada sadama arenguplaanist tulenevad sügavused laevade sissesõiduks ja vastuvõtuks ning ohutu laevade navigatsioon akvatooriumis, seisab KMH programmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles