Tööandjad: töötuskindlustusmakse määra langetamisega ei tohi venitada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis
Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis Foto: Marina Pushkar

Eesti Tööandjate Keskliit avaldas muret, et valitsus lükkas täna edasi töötuskindlustusmakse määra alandamise, ning kinnitas, et otsusega ei tohiks venitada.

Keskliit märkis, et valitsuse ametlik teade ei selgita otsustamise edasilükkamise põhjuseid ning samuti jääb selgusetuks, millal valitsus küsimust uuesti arutab.

Keskliidu juhataja Tarmo Kriisi sõnul teeb otsusega venitamine ettevaatlikuks ja tõstatab küsimusi. Ta meenutas, et maksemäära langetamiseks tegi ettepaneku tööandjate, töövõtjate ja valitsuse esindajatest koosnev töötukassa nõukogu juunis pärast põhjalikku arutelu. «Valitsus peaks otsustamise edasilükkamist tööturu osapooltele kohe ammendavalt selgitama,» ütles ta.

Ühtlasi avaldas tööandjate keskliit pressiteates toetust sotsiaalminister Hanno Pevkuri seisukohale otsuse tegemisega mitte venitada.

Valitsus arutas täna töötuskindlustusmakse määra alandamist kolme protsendini, kuid otsuse vastuvõtmiseni ei jõudnud. Peaministri ülesandeid täitev kaitseminister Urmas Reinsalu ütles pressikonverentsil, et valitsus kavatseb otsuse langetada augustis, kui on olemas värske majandusprognoos ja laual ka muud järgmise aasta riigieelarve küsimused.

Rahandusminister Jürgen Ligi kinnitusel pole ette näha, nagu teeksid prognoosid olulisi korrektiive, mistõttu tasuks turuosalistel töötuskindlustuse maksemäära langetamisega siiski arvestada.

Kui praegu on töötuskindlustusmakse määr kindlustatule 2,8 ja tööandjale 1,4 protsenti, siis sotsiaalministeeriumis valminud eelnõu kohaselt alanevad need järgmisest aastast vastavalt kahe ja ühe protsendini. Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel tagavad sellised maksemäärad töötuskindlustuse süsteemi jätkusuutlikkuse.

Töötuskindlustusmakse määrad on püsinud muutumatuna alates 2009. aasta 1. augustist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles