EAS jätab lennusadama toetusrahast 280 000 eurot välja maksmata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennusadam
Lennusadam Foto: Peeter Langovits

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas riigihangete seaduse rikkumise tõttu meremuuseumilt tagasi nõuda viis protsenti ehk 278 031 eurot lennusadama angaaride ehitustöödeks ette nähtud toetusrahast.

Kuna osaliselt on toetusraha muuseumile veel välja maksmata, peab EAS tagasinõutava summa väljamaksmata toetusest kinni, ütles EAS-i pressiesindaja Jürg Samel BNS-ile.

Möödunud aasta lõpul viis rahandusministeerium Sameli sõnul läbi lennusadama angaaride ehitustööde riigihangete kontrolli, mille eesmärgiks oli hinnata, kas toetuse saaja on järginud riigihangete seadust. Kontrollaktiga toodi välja mitmeid tähelepanekuid, mille alusel ministeerium soovitas EAS-il toetusraha tagasi küsida.

Pärast ministeeriumi kontrolli tulemustega tutvumist teatas EAS, et nõustub kahe punkti osas, et toetuse saaja on eksinud riigihangete seaduse vastu, märkis Samel. Ta selgitas, et meremuuseum ei olnud täiel määral täitnud kohustust kontrollida hanke pakkujate kvalifikatsiooni hanketööde teostamiseks ning lisaks olid hankija ja pakkuja olulises osas muutnud hankelepingut, millega hankija kohustus pakkujale tasuma ettemaksu.

«Hankelepingu muutmine on aga lubatud vaid juhul, kui ilmnevad objektiivsed asjaolud, mida ei olnud hankijal võimalik hankelepingu sõlmimise ajal ette näha ja hankelepingu muutmata jätmise korral satuks täielikult või olulises osas ohtu hankelepinguga taotletud eesmärgi saavutamine,» ütles Samel. «Neid asjaolusid meremuuseumi lennusadama ehitustööde hanke osas ei esinenud.»

Seetõttu leidis EAS, et ehitushankega seotud kuludest tuleb rikkumiste tõttu mitteabikõlblikuks lugeda viis protsenti lennusadama angaaride ehitustööde abikõlblikust maksumusest, mis on kokku 354 997 eurot ja millest eraldatud toetus moodustab 278 031 eurot.

Rahandusministeerium soovitas riigihangete seaduse rikkumiste tõttu küsida EAS-il tagasi ka osa teletorni rekonstrueerimiseks eraldatud toetussummast. Mais leidis EAS, et ligi 19 miljoni krooni tagasinõudmiseks teletornilt puudub alus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles