Lehman Brothers on surnuist üles tõusnud

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehman Brothersi endine peahoone New Yorgis Manhattanil.
Lehman Brothersi endine peahoone New Yorgis Manhattanil. Foto: SCANPIX

Ehkki Lehman Brothersi pankrot külmutas krediiditurud kogu maailmas ning viis USA majanduse suure depressiooni järgse perioodi suurimasse kriisi, ei tapnud see investeerimispanka ennast.

Enne krahhi USA suuruselt neljas investeerimispank väljus pankrotikaitse alt selle aasta märtsis ning elab praegu ühe eesmärgi nimel: genereerida võimalikult palju raha, et maksta ära endistele klientidele, võlausaldajatele ja kauplemispartneritele, kirjutab ajakiri Bloomberg Businessweek.

Esimese makse, 22,5 miljardit dollarit, tegi Lehman võlausaldajatele 17. aprillil, mis on 53 protsenti rohkem kui ettevõte pankrotikaitse dokumentides prognoosis. Praegu on ettevõtte bilansis 21 miljardit dollarit, aga kõik sellest ei lähe väljamaksmisele, millest järgmine toimub septembris.

Kokku on Lehman võlgu 300 miljardit dollarit (pankrot on USA kõigi aegade suurim), millest järgmise kuue aasta jooksul loodetakse ära maksta 53 miljardit ehk 18 senti iga dollari kohta.

31. detsembri seisuga oli Lehmani bilansis 7,7 miljardi dollari väärtuses kinnisvara. Üheks väärtuslikumaks varaks peetakse 15-protsendilist osalust autode ringrajasõitu korraldavas ettevõttes Vormel-1. Praegu on selle osaluse väärtus 1,4 miljardit dollarit.

Kõige ebatavalisemaks Lehmani pankrotivaraks oli 450 000 naela uraani, mille ettevõte müüs hinnaga 51 kuni 65 dollarit nael.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles