Juncker: Euroopa vajab presidenti

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker Foto: SCANPIX

Luksemburgi peaminister ja eurogrupi juht Jean-Claude Juncker on seda meelt, et Euroopa jaoks oleks vaja rahva valitud presidenti.

«Ettevalmistava sammuna tuleks Euroopa nõukogu presidendi ja Euroopa komisjoni presidentide ametid ühendada. Lissaboni leping ei välista seda; see oleks ettevalmistus Euroopa presidendi kohale,» rääkis Juncker der Spiegelile antud intervjuus.

Lisaks sellele kuluks Junckeri sõnul marjaks ära ka Euroopa rahandusministri koha loomine. Energia tuleks pühendada sellele, et lisaks rahaliidule luua veel poliitiline liit.

Euroopa tippkohtumisel tehtud ettepanekutest võeti suhteliselt soojalt vastu ainult pangandusliidu idee, teistesse suhtuti märksa leigemalt. Saksamaa, Soome ja Holland on vastu ühisele võlale, samal ajal Prantsusmaa ei taha ära anda killukestki suveräänsust.

«Need kuuluvad kokku. Eurovõlakirju ei saa olla ilma selleta, et riikide eelarvepoliitika oleks omavahel seotud.» arvas Juncker. «Mõistlik oleks anda osa kontrollist riigieelarve üle Euroopa Parlamendile. Aga paraku ma ei näe, et enamikus pealinnades selleks soovi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles