Paavst ja TTÜ on innovatsiooni kohta ühel meelel

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Kolk
Alar Kolk Foto: Priit Simson

Tallina Tehnikaülikoolis algas täna kolm nädalat kestev Euroopa innovatsiooniakadeemia, et noorte loovust ja innovaatilisust turgutada. Ka paavst on kinnitanud, et loovus ja innovatsioon on olulised.

Pärast kolmenädalast sessiooni peavad üliõpilased esitama oma ideed riskikapitalistidele ning edukamad neist asutavad oma ettevõtte ja võtavad ette tee Silicon Valleysse.

Akadeemia õppelabor on ehitatud TTÜ Tudengimajja. Õppelabor meenutab kosmosekeskust, kus 21 riigist kokkutulnud üliõpilasi õpetakse ligi 24 erineva ekraani, sh 11 teleri, 10 arvuti ning online’i andmete visualiseerimise ja ülisuurte õppmaterjalidega, lendavad robotid. Õppelaboris proovitakse panna kõik neli seina ja lagi üliõpilaste loovust edendama.

Projektiga sai TTÜ innovatsiooni- ja rahvusvahelistumise prorektor Alar Kolki sõnu algust tehtud selle pärast, et noored saaksid nõu pidada parimate professorite ja innovatsioonigurudega ja teisalt, et neil oleks võimalik näha, milline võiks olla tuleviku innovatsioonilabor. «Meil on kohal inimesed Microsoftist, Google'ist, Skype'ist, Samsungist,» räääkis Kolk.

Suurettevõtete esindajate kohalemeelitamine ei olnud tema sõnul kuigi keeruline. «Idee oli niivõrd eriline, et tulevad noored inimesed üle maailma kokku ja hakkavad tehnoloogiaid arendama. Pakkusime välja ka arhitektuuri, mis neile väga hästi sobis,» rääkis Kolk. Tudengeid on kolm nädalat kestvas akadeemias 21 riigist.

Soome Abo Ülikooli ärijuhtimise professor Alf Rehn on aga loovusest ja innovatsioonidest rääkides välja toonud, et kui kogu maailm on innovatsiooni endale eesmärgiks seadud, ei ole sellest suuremat kasu.

«Loovus peaks olema tume, kahtlane, miski mis meid raputab, aga mitte midagi turvalist ja mõnusat. Aga praegu on asi vastupidi. Kui organisatsioon ei taha riske võtta, siis tuleb teha loovuspäev tervele firmale. See on aktsepteeritud dogma,» rääkis Rehn Pärnus esinedes.

Et asjas selgusele saada, vaatas Rehn oma uurimisgrupiga läbi maailma 450 suurimat, ja takkajärgi veel suurimaid Soome ja Rootsi firmad, püüdes leida üht, mis ei väidaks, et loovus ja innovaatilisus on nende põhiväärtused, kuid ei leidnud mitte ühtegi.

Lootes leida kedagi, kes hindaks konservatiivseid väärtusi, pööras ta pilgud Vatikani poole, kuna tema kinnitusel peaks sakslasest paavst, kes on varem juhtinud asutust, mis kasvas välja Inkvisitsioonist, olema piisavalt innovatsioonivastane. Aga võta näpust, isegi Vatikanil on oma innovatsiooniprogramm ja tema pühadus Paavst Benedictus XVI on Rehni kinnitusel bullas välja öelnud, et loovus ja innovatsioon on katoliku kirikule olemuslikud.

Ning isegi Põhja-Korea kadunud juht Kim Jong Il väitis Rehni sõnul, et innovatsiooni ja loovuse abil saavutab riik ükskord võimu kogu maailma üle, innovatsioon on korea rahvuslikule hingele omane ning selle leiutas tema isa Kim Il Sung.

Male eksmaailmameister Garri Kasparov ütle aga kevadel Eestis esinedes, et innovatsioon on maailmast sootuks kadunud ning juba paarkümmend aastat pole leiutatud midagi fundamentaalselt uut.

«Kui tuli IKT läbimurre, siis me leiame sellele uusi rakendusi ja midagi tõeliselt revolutsioonilist, näiteks nanotehnoloogiat või tasuta energiat ei ole veel tulnud. Kui vaadata vanu multikaid 50. aastatest, siis seal ennustati et ka kööginoad töötavad tuumajaõul. Arvan, et järgmine suur samm võiks olla nanotehnoloogia, see tuleb aga 20-30 aasta pärast,» rääkis Kaarel Koosapoeg, kes õpib TTUs magistrantuuris tehnoloogia juhtimist.

Koosapoeg lööb innovatsiooniakadeemias kaasa grupis, mis tegeleb autokindlustuste lahenduste väljatöötamisega.

«Liiklejad, kes hästi käituvad, saaksid soodsama kindlustuse. Nüüd on vaja välja töötada lahendused, kuidas mõõta liiklejate head käitumist. Näen, et sellest võib kasu olla liikluskultuuri parandamisel ja näen sellel ka potentsiaalset klientuuri kindlustusseltside näol,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles