Kuidas aeg kasvama panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kell
Kell Foto: Internet

Kes poleks kurtnud, et päevas jääb tunde vajaka. Tööpäevad on tihedad, kodus kohustusi palju. Mistõttu on tihti tunne, et midagi muud nagu ei jaksaks – näiteks liituda mõne komiteega või käia vabatahtlikult kodukandi koolimaja kõpitsemas.

Nüüd aga kinnitavad teadlased, et kui me otsustame kulutada aega teiste peale – aitame hädas semul essee üle vaadata või tõttame appi vanainimestele – siis tekib tunne, et aega tuli juurde.

Pennsylvania ülikooli turundusprofessor Cassie Mogilner, abiks kolleegid Michael Norton (Harvardi ülikooli ärijuhtimise abiprofessor) ja Yale’i doktorant Zoe Chance, on jõudnud järeldusele, et teiste aitamise tulemusel tajuvad inimesed, et kasutavad oma aega paremini.

«Põhjus on selles, et kui me teisi aitame, tunneme end efektiivsemana. Ning seetõttu on meil tunne, et meil on rohkem aega, kuna me saadame oma ajaga rohkem korda,» ütleb professor Mogilner.

Üks teadlaste eksperiment nägi välja selline: ühele grupile anti 15 minutit, et aidata tudengitel nende esseed üle toimetada; teisele grupile öeldi, et esseed on juba toimetatud ning nad võivad 15 minutit varem lahkuda.

Hiljem küsiti mõlemalt grupilt, mitu minutit nad kulutaksid ühe küsimustiku täitmisele, mille eest neile ka makstaks.

Grupp, kes aitas tudengeid, pühendas selleks rohkem aega, kui need, kes varem lahkusid. Mis veelgi enam: teisi aidanud grupp oli ka produktiivsem.

Uurijad väidavad, et avastus võib suuresti mõjutada töö korraldust ettevõtetes.

Nad panevad ette, et tööandjad võiksid näiteks anda töötajatele võimaluse teha ühel päeval tööd vabatahtlikult. Seeläbi muutuksid töötajad produktiivsemaks.

Uurimus «Giving time gives you time» ilmub Psychological Science’i järgmises numbris.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles