Kahtlus: Hiina petab SKT-ga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsioonilised Hiina laternad
Traditsioonilised Hiina laternad Foto: SCANPIX

Hiina majanduskasvu suhteliselt mõõdukas aeglustumine teises kvartalis on õhutanud taas lõkkele kahtlused, et nende ametlikku statistikat ei saa usaldada.

Kasv kahanes esimese kvartali 8,1 protsendi juurest 7,6 protsendi peale. Kõlas arvamusi, et juunikuine pangalaenude kasv ja investeeringute hoogustumine osutab taastumisele teises poolaastas.

Sellele vaatamata ei paku numbrid kindlustunnet, vaid mõjuvad pigem provotseerivalt: kas reaalsus pole äkki hullem, kui valitsus meile väidab?

Barclaysi analüütikud märkisid, et tööstustoodangu aeglustumine viitab pigem 7,0 -7,3 protsendilisele kasvule.

Capital Economicsi analüütikud väitsid, et tegelik number jääb pigem 7,0 protsendi kanti.

Hiina statistikaameti esindaja Sheng Laiyun andis kriitikutele pressikonverentsil vastulöögi. «Ma tahan kõikidele öelda, et nad eksivad,» ütles ta. «Meie andmed kinnitatakse sõltumatult ning kõik klapib.»

Hiina andmetes kahtlejate sugupuu on samas väga peen.

Nagu selgus WikiLeaksi poolt lekitatud diplomaatilisest telegrammist, tunnistas Li Keqiang – kes väga tõenäoliselt tänavu Wen Jiabao asemel peaministriks nimetatakse – 2007. aastal USA valitsusametnikele, et Hiina sisemajanduse kogutoodang on «kodukootud» ning mõeldud «vaid viiteallikaks».

Li ütles, et palju kasulikum on keskenduda kolmele alternatiivsele indikaatorile: elektritarbimisele, raudteeveoste mahule ja pangalaenudele.

Need nõuanded kipuvad nüüd valitsust kummitama: elektritootmine on tänavu ebatavaliselt niru olnud. Juunis oli elektritoodangu kasv nullis, samal ajal kui tööstustoodang – mis annab ca 40 protsenti SKTst ja klapib tavaliselt üsna hästi kokku elektriga – oli 9,5 protsendi jagu üleval.

«Elektritootmine ei tohiks olla nullkasvus, kui rasketööstus kasvab ligi 10 protsenti. See pole loogiline,» ütles BNP Paribase analüütik Ken Peng.

Samas oli ta kärmas osutama ka sellele, et mitmed teised indikaatorid, mis elektritootmisega seotud pole – nagu nt pangalaenud ja jaemüük – osutavad õiges suunas.

«Kui vaadata pilti tervikuna, siis asi klapib. Näib, et poliitika mõnes mõttes mõjub,» ütles Peng.

Et aeglustumisele piiri panna, kärpis Hiina keskpank läinud nädalal juba teist korda vähem kui kuu aja jooksul intressimäärasid. Ühtlasi on ametnikud tõstnud investeerimisprojektide kinnitamiste tempot, mis peaks majandust teises poolaastas ergutama.

Mis puudutab suurt ja müstilist lahknevust elektritootmise ja tööstustoodanguvahel, siis on Shengil statistikaametist lihtne selgitus.

«Hiinas on kõik ülimalt keskendunud energia kokkuhoiule ja heitgaaside hulga vähendamisele, samuti tehnoloogilisele innovatsioonile,» ütles ta. «Seega toimus esimeses poolaastas suur edasiminek energiatarbimise kärpimisel. Energiatarbimine SKT ühiku kohta langes.»

Shengi selgitus kahtlejaid siiski maha ei rahustanud.

Analüütikutel on väga raske uskuda, et Hiina tööstusettevõtted on suutnud sisuliselt välistada täiendavaid elektrivajadusi, kasvades samal ajal niivõrd kiiresti.

Pekingi ülikooli majandusprofessor Cao Heping ütles, et probleem peitub pigem puudulikus metoodikas kui paadunud pettuses. «Hiina statistika võib küll olla ebatäpne, kuid seda pole kunagi manipuleeritud,» ütles ta.

Capital Economicsi analüütik Mark Williams ütles, et Hiina statistikud võiksid kasutada läbipaistvamaid protsesse, mida saaks väljastpoolt üle kontrollida.

«Kahtlused, mis Hiina andmete ümber keerlevad, võimendavad globaalsete investorite ebakindlust. See on lisakoorem kõigile, kes maailmamajanduse pärast südant valutavad,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles