Opeli juht astub tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opeli juht astub tagasi.
Opeli juht astub tagasi. Foto: SCANPIX

General Motors ütles eile, et Karl-Friedrich Stracke lahkub kahjumis Opeli juhi kohalt – olles teinud seda tööd vaevalt aasta aega.

GMi teatel hakkab 56-aastane sakslane tegelema «eriülesannetega» GMi tegevjuhi Dan Akersoni alluvuses.

Sel ajal, kui Opelile uut tüürimeest otsitakse, täidab tegevjuhi kohuseid nõukogu esimees, ameeriklane Steve Girsky.

Stracke ootamatu lahkumine seab GMi vireleva Euroopa brändi tuleviku senisest veelgi suurema küsimärgi alla.

Opelis on käimas juba teine restruktureerimine kahe aasta jooksul.

Frankfurdi lähedal Rüsselsheimis baseeruv bränd maadleb Euroopa automüügi sügava madalseisuga, lisaks tuleb arvestada jõhkra konkurentsiga kodumaise konkurendi Volkswageni juhtimisel.

Käesoleva aasta esimese viie kuuga kukkus Opeli müük Euroopas 11 protsenti. Turu langus tervikuna oli 8 protsenti.

GM ütles eile, et Stracke «andis endast kõik, et muuta Opel jätkusuutlikuks ja kasumlikuks, ning seda Euroopa majanduse massiivse languse tingimustes».

Akerson ütles: «Karl Stracke töötas väsimatult, suure pinge all, et stabiliseerida seda äri ning meil on au ehitada edasist tööd tema edu alusele.»

Stracke sai Opeli tegevjuhiks mullu aprillis ning tegutses alates 2011. aasta lõpust GMi Euroopa divisjoni presidendina – mis tegeleb ka Chevrolet’ müügiga.

GMi Euroopa divisjonis tuli Stracke lahkumine paljudele üllatuseks.

Samas oldi juba mõnda aega spekuleeritud hõõrumistest Stracke ja GMi USA juhtkonna vahel, mis ei olnud rahul muutuste tempoga Opelis.

«Mulle tundub, et muutused ei ole leidnud aset piisavalt kiiresti,» ütles üks firma töötaja. «Ameeriklaste hulgas võis täheldada frustratsiooni selle pärast, et meil kippusid kulusäästud ja struktuursed muutused venima.»

Ametiühinguid ärritas aga aeg-ajalt Stracke juhtimisstiil. Väidetavalt ei soostunud ta avaldama olulist restruktureerimist puudutavat informatsiooni.

Kui Stracke maikuus Opeli peakorteris töölistele ümberkorraldusi selgitas, vilistati ta välja.

Opeli Bochumi tehase töölised jalutasid aga minema tootmistšehhis toimunud koosolekult, kui Stracke keeldus andmast neile tagastisi tehase tuleviku osas.

GM plaanib sulgeda Bochumi tehase aastal 2016.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles