Rannikuvetes võib mobiilileviga probleeme tekkida

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirik Naissaarel.
Kirik Naissaarel. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/EMF

Rannikuvetes ja väikesaartel on kindla, katkestusteta levi pakkumine tehnilistel põhjustel raskendatud.  Mobiilsideoperaatorite lähenemine probleemile on aga erinev - EMT väidab, et Eesti suuruselt kuuendale saarele pole võimalik levijaama luua, Elisa lubab sügisel tõestada vastupidist.

E24 poole oma murega pöördunud Tallinna Jahtklubi asekommodoor Margus Metsa hinnangul on Eesti rannikuvetes ja seda ümbritsevatel väikesaartel mobiili-ja internetileviga probleeme juba aastaid.

Naaberriikides Soomes ja Rootsis sarnaseid probleeme ei esinevat, kuna seal on mobiiltelefon huvilaevadel sageli ainus sidevahend, millega vajadusel abi kutsuda ning seega on mereturvalisuse seisukohalt levi olemasolu äärmiselt oluline.

Mets ise on EMT klient ning tema sõnul kaob korralik levi sageli juba Tallinna lahel, kümnekonna kilomeetri kaugusel kaldast.

«Tallinna lähiümbruses paiknevate saartega on hoopis isevärki lugu. Toompea tornid paistavad, kuid telefonikõne pidamiseks pead ronima kuhugi kõrgele. Näiteks Naissaare keskel puudub levi täielikult. Põhjatipus lülitub EMT sageli hoopis Soome võrku,» kurtis ta.

EMT võrgujuht Margus Malv tunnistab Naissaare kehva ühendust, kuid statsionaarse elektrivarustuse puudumise tõttu ei ole tema sõnul saarele tugijaama paigaldada võimalik.
Sama väideti Margus Metsale EMT poolt ka juba poolteist aastat tagasi, ehk vahepeal ei ole operaator oma seisukohta antud teemal muutnud.

Konkurent Elisa saarel pideva elektriühenduse puudumises probleemi aga ei näe, ning ettevõtte suhtekorraldusjuhi Marika Raiski sõnul alustatakse Naissaarele tugijaama püstitamist juba sellel sügisel. Jaama hoitakse käigus tuuleenergia ja diiselgeneraatori abil.

EMT suhtekorraldusjuht Kaja Sepp ei osanud E24-le täpselt öelda, miks EMT samalaadset lahendust ei soovi kasutusele võtta. «Oleme tuuleenergiat tugijaamade käigushoidmiseks katsetanud küll,» ütles ta.

Tele2 kommunikatsioonijuhi Hans Saarvelti sõnul katavad Naissaare piirkonda kümmekond saatejaama nii Tallinnas, kui ka Suurupis ning saarel leviga probleeme ei olevat.

«Kui vajadus tekib, siis muidugi vaatame oma ehitusplaanid üle,» lisas ta.

Põhjustena, miks rannikuvetes väikealustel ei pruugi levi stabiilne olla, toob EMT võrgujuht Margus Malv välja mitmeid asjaolusid.

«Madalad alused võivad jääda laine varju ning nende puhul ilmnevad veepinna peegeldavad omadused tugevamalt. Veepind on päris hea peegel, eriti kõrgematel 3G sagedustel, mistõttu peegeldused ja signaali hetkelised nõrgenemised ilmnevad palju sagedamini kui maal,» ütles ta.

Kehv rannikulevi on Malvi sõnul põhjustatud ka Rootsile ja Soomele omaste saarestike puudumisest, mistõttu on stabiilset signaali lagedal vee-alal segamas suuremad lained ning tugijaamade kaugus telefonist.

«Telefon valib tugevaima signaaliga tugijaama, aga see ei pruugi olla lähim ning seetõttu on võimalik, et kui kaugema jaama signaal nõrgeneb, ei leia telefon teed tagasi lähima jaamani ning ühendus katkeb,» tõi Malv välja võimaliku kehva ühenduse järjekordse põhjuse.

Elisa väidab, et on tugijaamade omavahelise segamise probleemi arvestanud juba võrgu planeerimisel ning selle abil on signaali katkemine nende rannikualade võrgus viidud miinimumini.

Tele2 on aga käivitanud paadimeeste levi parandamiseks eraldi projekti. Rannikualadel loodi merele suunatud levikärjed, mis peaks tagama levi kuni 70 km raadiuses.

«Merel teevad looduslikud olud töö mobiilioperaatorile tehniliselt keerukamaks ja teoreetiliselt on suurem tõenäosus, et mobiilisignaalil on segajaid,» nentis samas ka Tele2 kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt hea rannikulevi tagamise probleemsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles