Lähiaeg võib pakkuda hiigelvõimalusi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarkinvestor.ee omanik Kristjan Lepik.
Tarkinvestor.ee omanik Kristjan Lepik. Foto: Peeter Langovits

Alalhoidlik inimene peaks praegu raha hoidma tähtajalisel hoiusel ja investeerimisest kaarega mööda käima. Silmad olgu aga lahti, sest aasta jooksul võib tekkida soodsaid  aktsiaostuvõimalusi.


Mitmed lugejad on Postimehe poole pöördunud küsimusega, kuidas praegustes ebakindlates oludes oma raha hoida ja ideaalvariandis kasvatadagi. Paraku praegune ebakindel seis aktsiaturgudel kindlustunnet ei paku ja kes olemasolevate kroonidega riskimiseks valmis ei ole, peab laskma neid pangahoiusel inflatsioonikoidel järada.

«Koondamisraha ei maksa küll mujale kui deposiiti panna. Inimesele, kelle riskitolerants on null, ei ole fondides kahjuks midagi pakkuda,» tunnistas SEB Varahalduse juhatuse liige Sven Kunsing.

Praegu võivad oma fondiinvesteeringute seisu vastu huvi tunda vaid rahuliku närviga inimesed, sest tootlusi peegeldavad tabelid kajastavad peamiselt kahekohalisi langusnumbreid. Erandina hakkab silma erinevatesse varaklassidesse ehk aktsiatesse, võlakirjadesse ja toormetesse raha paigutav SEB Asset Selection Fund, mille aastatootlus on üle 16 protsendi.

Swedbanki investeerimistoodete pakkumiste valdkonna juht Ivar Raav tunnistas, et kiiret tulu raha fondi paigutades praegu kindlasti oodata ei maksa, kuid investeerimisest huvitunute jaoks on see riskide hajutatuse tõttu siiski turvalisem kui üksikute aktsiate ost.

Investeerimisspetsialistid soovitavad eelistada ettevõtteid, kellel on suur tõenäosus halvad ajad üle elada. Arvestades, et inimesed peavad sööma ja riideid kandma ka kehvematel aegadel, võiks üheks selliseks Tallinna börsil olla Tallinna Kaubamaja.

«Ma arvan, et lähema 6–18 kuu jooksul pakutakse järgneva kümnendi kõige paremat investeerimisvõimalust ja siis tuleb olla valmis raha aktsiaturgudele suunama,» ütles Tarkinvestor.ee omanik Kristjan Lepik.

Kommentaar

Kristel Kivinurm-Priisalm
Avaroni partner ja tegevjuht

Praegusel ajal peaks kõigepealt tekitama endale kolme-nelja kuu isiklike kulude puhvri, et töötuks jäämise korral ei tekiks kohe lootusetuse tunnet ja oleks aega uut töökohta leida.
Investor peaks järgmise 12–24 kuu jooksul erinevateks isiklikeks kulutusteks vajaminevat summat hoidma vaid pangakontol. Summad, mida on vaja järgmise 3–6 kuu jooksul, võiksid olla kroonihoiusel, ülejäänu eurohoiusel.

Investeerida võiks raha, mis on n-ö pensionipõlveks kõrvale pandud ja mida järgneva 5–10 aasta jooksul muudeks kulutusteks kasutada ei ole vaja. Investeeringute osas peaks investori portfell olema konservatiivne, sest globaalses majanduses on oodata veel kahte-kolme aastat rasket aega.

Osa portfellist soovitan hoida eurodeposiidis ning riigi või riigi omanduses olevate ettevõtete võlakirjades, osa aktsiaturgudel. Aktsiaturgudel võiks raha paigutada mittetsüklilistesse sektoritesse, mida majanduslangus vähem mõjutab, nagu telekomid, farmaatsiafirmad, energiaettevõtted.

Martin Hendre
GILD Bankersi privaatpanganduse juht

Varakamate erainvestorite hulgas valitseb valdavalt konservatiivne suhtumine. Kel likviidsust on, siis enim nõutud investeerimisportfell on madala riskiga võlainstrumentidest ja pangadeposiitidest koosnev euro baasil portfell, mida plaanitakse hoida üks-kaks aastat majanduskeskkonna stabiliseerumiseni.

Vähem konservatiivsed investorid otsivad võimalusi, kuidas kontrollitud riskiga teenida praegusel hüplikul turul ehk kasutatakse paindlikult lühiajalisemaid hinnatrende ja väärhinnastamisi kõikides peamistes varaklassides (aktsiad, võlakirjad, valuutad, toormed). Seejuures keskendutakse  müügidistsipliinile – kui oodatud hinnastsenaarium ei täitu, väljutakse investeeringust.

Kolmandaks ei ole kadunud ka pikaajalisema vaatega «osta ja hoia» investorid, kes on eelkõige huvitatud fundamentaalväärtusanalüüsi põhjal alahinnatud aktsiate ja ettevõtte võlakirjade valikulisest ostmisest – hajutades ostud seejuures pikema perioodi peale ja omades valmisolekut hoida investeeringut vajadusel aastaid. Ideaalis võiks investori portfell koosneda kõigist kolmest komponendist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles