Hiina SKT kasv langes 7,6 protsendile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp lehvib raketi stardiplatvormi lähistel Jiuquanis.
Hiina lipp lehvib raketi stardiplatvormi lähistel Jiuquanis. Foto: SCANPIX

Hiina kasv kukkus teises kvartalis 7,6 protsendile, mis on madalaim tase alates 2009. aasta algusest. Maailma suuruselt teist majandust koormavad kinnisvaraturu langus ja nõrk eksport.

Viimase kahe kuuga, kui aeglustumine muutus üha ilmsemaks, on valitsus rakendanud kasvu soodustavaid meetmeid. Seetõttu usuvad analüütikud, et aasta teises pooles peaks Hiina majanduskasv taastuma.

«Teise kvartali nõrkust üldiselt oodati. Investeeringute kasv on aga üllatav. Näib, et [valitsuse] poliitika hakkab mõjuma,» ütles BNP Paribase analüütik Ken Peng. «Me eeldame väikest taastumist kolmandas kvartalis ja suuremat neljandas.»

Üksnes juunikuuga kasvasid investeeringud 0,3 protsenti, andes märku valitsuse majandusstiimulite toimest.

Läinud nädalal kärpis Hiina keskpank juba teist korda vähem kui kuu aja jooksul intressimäärasid.

Peaminister Wen Jiabao on ühtlasi öelnud, et valitsus kaalub riiklike investeeringute suurendamist, et majandust stabiliseerida.

Eeltingimused poliitika agressiivsemaks leevendamiseks on loonud inflatsiooni järsk langus – mulluse 7 protsendi juurest vaid 2 protsendi peale.

Eile avaldatud pangalaenude andmed näitavad, et valitsus üritab ilmselgelt kasvu toetada. Uute laenude väärtus tõusis juunis 920 miljardi jüaani peale (mais 793 miljardit jüaani). Seda oli rohkem, kui oodati.

Küll aga ei väsi ametnikud kordamast, et selliseid massiivseid stiimuleid, nagu 2008. aasta lõpus – kui puhkes globaalne finantskriis – seekord ei tule.

Tookordne kulutuste ja pangalaenude buum tekitas suured laenukoormad, ühtlasi paisus suureks kinnisvaramull, mida valitsus nüüd tühjaks lasta üritab.

Kui teine kvartal tõesti osutub Hiina praeguse majandustsükli madalpunktiks, siis kinnitab see mõningal määral nende kommentaatorite seisukohti, kes on nimetanud praegust aeglustumist pehmeks maandumiseks.

Alates 2010. aastast kuni tänaseni koguneks kasvu kukkumist seega 4,5 protsenti. Kontrastiks: eelmine kord, alates aastast 2007 kuni aasta 2009 alguseni oli vastav protsent 8.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles