Teder Riigikohtu otsusest: kohtul kohtu õigus

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Peeter Langovits / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder ütles täna Vikerraadios, et Riigikohus on lõpliku tõe kuulutaja ning sellega on vaidlus ESMi üle läbi.

«Kohtul on kohtu õigus,» võttis Teder teema Vikerraadios esinedes kokku, märkides samas, et teema on oluline ja keeruline ning ta ei välista, et mingis muus vormis see tõstatub jälle.

«Kui Euroopa Liit liigub föderatsiooni poole, siis tuleb seda küsida rahvalt - suurte asjade arutamisel peab ühiskond olema informeeritud, läbi selle debati said inimesed rohkem infot, muidu oleks olnud vaikus,» rääkis õiguskantsler ning rõhutas, et asjad ei ole ESMiga üheselt selged.

Tartu Ülikooli õppejõud ja vandeadvokaat Carri Ginter ütles Vikerraadiole ESMi kommenteerides, et diskussioon oleks võinud olla pikem, rõhutades, et Riigikohtule polnud riskianalüüsi esitatud.

«Kui võetakse vastu mingi seadus, peaks olema mõjuanalüüs ning seadusandja peab ütlema, kust ta kavatseb raha võtta: ei tasu leppida retooriliste väidetega?» märkis ta.

Riigikohus otsustas täna jätta rahuldamata õiguskantsler Indrek Tederi taotluse tunnistada põhiseaduse vastaseks Euroopa Stabiilsusmehanismi (ESM) asutamislepingu artikli 4 lõige 4.

Riigikohtu hinnangul vaidlustatud artikkel küll piirab Riigikogu finantspädevust, demokraatliku õigusriigi põhimõtet ja Eesti suveräänsust, aga piirang on õigustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles