Raskustes Renault ripub riigiabi lootuse küljes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renault tehas
Renault tehas Foto: SCANPIX

Prantsuse autotootja Renault tühistas oma tänavused kasvueesmärgid, kuna olukord Euroopa autoturul läheb üha halvemaks.

Firma teatas, et müüs tänavu esimese poolaastaga maailmas kokku 1,3 miljonit sõidukit, mis on 3,3 protsenti vähem kui mullu samal ajal – tugevad tulemused Venemaal ja Brasiilias ei suutnud teha tasa hinge vaakuvat Euroopat.

Väljaspool Euroopat müüs Renault rekordilised 620 306 autot (14,3-protsendiline kasv), kuid käis kodukontinendil 14,9 protsendi jagu alla.

Olukord Euroopas ja eriti Prantsusmaal on niivõrd halb, et Renault on pöördunud valitsuse poole palvega autotööstusele appi tulla.

2008. aasta finantskriisi kiiluvees rakendasid Prantsuse ja mitmete teiste riikide valitsused nn «romuprogramme», et autotootjatele hoogu sisse lükata.

Renault’ kommertsdirektor Jérôme Stoll ütles, et «ootab kindlustundega» toetuspaketti, mida Prantsusmaa uus sotsialistlik valitsus on lubanud tutvustada juba juulikuus.

Samal ajal rakendab Renault’ rivaal Peugeot uusi kulukärpeid. Täna kohtub tegevjuht Philippe Varin ametiühingujuhtidega ja teeb arvatavasti teatavaks edasised koondamised ning plaani panna kinni Aulnay tehas Pariisi lähistel.

Peugeot on juba kuulutanud välja vähemalt 6000 töötaja koondamise, kuid ametiühingud kardavad, et antud arv võib kerkida 10 000 tasemele.

Peugeot' kulukärped ja Aulnay kinnipaneku mõtted panevad pingelisse olukorda valitsuse, mis tõotas teha lõpu tehaste sulgemistele ning vähendada töötust.

Kõik Euroopa autotootjad – Saksa omad välja arvatud – on raskustes, kuna nõudluse kärbumine sunnib langetama hindu ning tegema tegemist struktuurse ületootmisega.

Stoll ütles, et Renault loodab siiski kasvatada globaalset müüki 2012. aasta lõikes tervikuna, kuid hoiatas, et see on võimalik vaid siis, «kui Euroopa turud ei kuiva kokku oodatust rohkem».

Renault oli lootnud, et globaalne müük kasvab 3,4 protsenti. Stoll tunnistas, et see ei ole enam võimalik.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles