Ministeerium tahab ühendada Jõgeva Sordiaretuse Instituudi ja Eesti Maaviljeluse Instituudi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatitaimed Jõgeva Sordiaretuse Instituudis.
Tomatitaimed Jõgeva Sordiaretuse Instituudis. Foto: Sille Annuk.

Põllumajandusministeerium on alustanud Jõgeva Sordiaretuse Instituudi (Jõgeva SAI) ja Sakus asuva Eesti Maaviljeluse Instituudi (EMVI) ühendamise ettevalmistamist, sellekohane otsus peaks südima aasta lõpuks.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder põhjendas ühendamist sellega, et hindamiste tulemusel on selgunud, et põllumajandusteadus vajab Eestis tõhusamat ja efektiivsemat korraldamist.

Ajendi ühendamiseks andsid haridus- ja teadusministeeriumi poolt tellitud teadus- ja arendusasutuste korraline hindamine 2010. aastal ning taimekasvatuse ja mullateaduse hindamine 2011. aastal. Neist selgus, et põllumajandusteadus on killustunud ja hajunud, mis vähendab konkurentsivõimet.

Jõgeva SAI ja EMVI ühendamisega soovib ministeerium uuendada taristut ja seadmeid, suurendada uurimisgruppe ja tugevdada põllumajandusteaduse taset. Instituutide ühendamise eesmärk on luua kõrgetasemeline teaduskeskus, mis on partneriks tootjatele, töötlejatele ja nõustajatele.

Põllumajandusministri sõnul tegeleb ministeerium täna veel info kogumisega, aga kui Jõgeva SAI ja EMVI ühendatakse, peab selle kinnitama valitsus.

«Tegeleme analüüsiga, et selgitada välja instituutide ühendamise üksikasjad. Oleme kohtunud instituutide esindajatega, kogunud infot ja palunud asutustel esitada ka oma ettepanekud. Sügisel on plaanis kokku kutsuda kummagi asutuse teadusnõukogud,» rääkis Seeder.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles