Soome peaminister: euro olukord on kriitiline

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen
Soome peaminister Jyrki Katainen Foto: Liis Treimann

Soome peaminister Jyrki Katainen tunnistas intervjuus ajalehele Helsingin Sanomat, et euro olukord on hetkel ülikriitiline ja sellele lahendust otsivad poliitilised liidrid tunnevad võimaliku eurotsooni ettearvamatute tagajärgedega purunemise ees tõsist hirmu.

«Praegune olukord on ohtlik, eriti ohtlik,» kinnitas Jyrki Katainen, kelle sõnul oli euro olukord nii tume viimati 2010. aasta maikuus, kui Kreeka oli esimest korda sattunud maksejõuetuse äärele.

Nüüd pingestavad Kataineni sõnul olukorda eelkõige üha suuremad erimeelsused Põhja- ja Lõuna-Euroopa riikide vahel. Nii näiteks vihastas Itaalia peaminister Mario Monti tõsiselt Soome rahandusministri Jutta Urpilaineni väljaütlemiste peale, mida tõlgendati meedias kui Soome ävardust eurotsoonist välja astuda.

«Paljud poliitikud on tõsiselt hirmul,» kinnitas Katainen.

Urpilainen tuli meedias välja avaldusega, et ehkki Soome on euro päästmisele endiselt pühendunud, kaalutakse läbi ka võimalikud alternatiivid ning eurotsoonist lahkumise võimalikud tagajärjed.

Seejärel aga asusid Hispaania ja Itaalia riigivõlakirjade intressid taas ülespoole liikumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles