Toidu hind maailmas on mitu kuud langenud

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaubad
Toidukaubad Foto: SCANPIX

Jätkuv majanduslik ebakindlus ning üldjuhul küllaldane pakkumine on hoidnud enamuse toidukaupade hinna maailmaturul alaneval trendil. Vaid mõnede põllukultuurides osas hoidis ebasoodne ilmastik hinna üleval.

Ent kõikide toidukauba gruppide hinnaindeksid, millest moodustub ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) hinnaindeks, olid allpool maikuist taset, kusjuures enim langes õli hinnaindeks, vahendab konjunktuuriinstituut.

Pärast langust kolmel järjestikusel kuul oli FAO toiduhinnaindeks juunis 15,4 protsenti madalam 2011. aasta veebruarikuisest kõrgtasemest. FAO toiduhinnaindeks oli juunis keskmiselt 201 punkti, mis on 1,8 protsenti madalam maikuisest tasemest. Ühtlasi oli juunikuine indeks madalaim 2010. aasta septembrist alates.

Teravilja hinnaindeks oli juunis 221 punkti jäädes maikuisele tasemele. See indeks oli 265 punktiga kõrgeim 2011. aasta aprillis, millest selle aasta juunikuine indeks oli 45 punkti (16,8 protsenti) madalam.

Teravilja hinnad olid juunis (peamiselt ilmastiku oludest tulenevalt) väga kõikuvad. Kui kuu esimesel poolel olid hinnad alla surutud, siis kuu teisel poolel liikusid hinnad turgudel halvenenud saagi prognooside toel üles.

Kõige enam halvenesid prognoosid USA maisisaagi osas. Maisi hinnatõus kindlustas veelgi nisu hinda, mis niigi oli juba tõusmas, kuna nisu saagi prognoosi vähendas ka Venemaa. Riisi hind püsis juunis stabiilne.

Õli hinnaindeks oli juunis 221 punkti, langedes teist kuud järjest. Pärast 6,8-protsendilist langust mais, langes indeks juunis veel täiendavalt 5,6 protsenti. Hiljutine õli hinnalangus maailmaturul oli põhjustatud suuresti prognoositust suurematest õlikultuuride külvipindadest põhjapoolkera riikides, aga ka nafta hinna märkimisväärsest langusest, mis kärpis energeetikasektori huvi taimeõli vastu.

Liha hinnaindeks oli juunis 174 punkti, mis oli 1,3 protsenti madalam kui mais. Nii mõnegi olulise ekspordiriigi valuuta nõrgenemine ning vankuv nõudlus impordi järele maailmaturul langetas kõigi lihaliikide hindu.

Vaatamata langusele, püsisid liha hinnad selle aasta kuue kuu jooksul siiski protsendi võrra kõrgemal kui 2011. aastal samal ajal, põhjuseks suuresti veiseliha kõrged hinnad.

Piimatoodete hinnaindeks oli juunis 173 punkti, olles languses viiendat kuud järjest ning jäädes 1,5 protsenti alla maikuist taset.

Indeksi languse põhjustasid või ja täispiimapulbri juunis järsult langenud hinnad. Samal ajal lõssipulbri ja kaseiini hinnad mõnevõrra tõusid. Aasta algusest alates on piimatoodete hinnad langenud 16,1 protsenti.

Suhkru hinnaindeks oli juunis 290 punkti, mis oli 5 punkti ehk 1,6 protsenti madalam kui mais ning 68 punkti ehk 19 protsenti madalam kui 2011. aasta juunis.

Suhkru hind alanes neljandat kuud järjest, peegeldades suuri tootmismahtusid Indias, Euroopa Liidus ja Tais, turule sisenenud uusi tarnijaid Brasiiliast ning nafta hinna jätkuvat langust. Siiski ebasoodne ilmastik saagi koristamisel Brasiilias (maailma suurim suhkru eksportija) tõstis kuu lõpus mõnevõrra suhkru hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles