Ole vähem enesekindel ja edu tuleb

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üks suuremaid äripsühholoogia klišeesid läbi aegade on, et kõrge enesekindlus on võti edukaks karjääriks. On aeg see müüt purustada – tegelikult aitab madal enesekindlus teid tõenäolisemalt eduni jõuda.

Jõudsin sellisele järeldusele pärast aastatepikkust tööd inimestega, kirjutab University College London (UCL) äripsühholoogia professor Tomas Chamorro-Premuzic HBRis. Muidugi, ülimalt madalast enesekindlusest pole ka abi, sest siis kannatab inimene hirmu, stressi ja muretsemise all, mis paneb ta varem või hiljem plaanidest loobuma, kuid just parasjagu madal enesekindlus aitab seada eesmärke nii, et need on realistlikud ja saavutatavad. See pole ju probleem, sest kõik ei saagi olla Coca-Cola juhid või järgmised Steve Jobsid.

Siin on kolm põhjust, miks madalam enesekindlus aitab saavutada paremini edu:

Madalama enesekindlusega inimene reageerib paremini negatiivsele tagasisidele ja oskab olla enesekriitiline. Enamik inimesi kaldub tähele panema vaid positiivset tagasisidet ja ignoreerima negatiivset. Kuigi see võib aidata püsida enesekindlana, on koosneb väga paljudel aladel sh äri, haridus, sport, kunst edu 90 protsendi ulatuses ettevalmistusest ja vaid 10 protsenti määrab esitlus. Kui te teate oma nõrku kohti, oskate ka paremini ette valmistada.

Madal enesekindlus võib muuta teid pessimistlikuks, kuid sageli toodavad just pessimistlikest inimestest koosnevad meeskonnad parimaid tulemusi. Et olla mingil alal parim, tuleb enda suhtes olla väga karm kriitik, kuid kõrge enesekindlusega inimene seda ei suuda.

Madal enesekindlus motiveerib rohkem töötama ja paremini ette valmistuma. Kui teil on kindlad eesmärgid, siis tõenäoliselt teeb madalama enesekindlusega inimene nende saavutamiseks intensiivsemat tööd. Madal enesekindlus mõjub demotiveerivalt vaid juhul, kui eesmärgid pole selged.

Enamik inimesi tahab olla sale, terve, atraktiivne ja edukas, kuid vaid vähesed inimesed on nõus selle saavutamiseks midagi tegema. See omakorda näitab, et tegelikult nad ei soovigi neid asju niipalju.

Madalama enesekindlusega inimesed ei ole enamasti ülbed ja pettuvad vähem. Kuigi me elame maailmas, kus kummardatakse eneseimetlejaid, on liigne enesekindlus ometi vaieldav. Gallupid näitavad, et üle 60 protsendi töötajatest ei armasta või lausa vihkavad oma tööd ning peamine põhjus selleks on eneseimetlejatest ülemused. Kui juhid oleksid vähem ülbed, veedaksid töötajad vähem tööaega Facobookis, tõuseks nende tootlikkus ja ettevõtte käive.

Madalama enesekindlusega inimesed tõenäoliselt tunnistavad oma vigu – selle asemel et süüdistada teisi – ja vaevalt et kirjutavad teiste inimeste saavutusi oma arvele. Tänu sellele saavad kasu mitte ainult üksikisikuid, vaid organisatsioonid ja ühiskond tervikuna.

Seega võib madal enesekindlus olla teie suurim liitlane eesmärkideni jõudmisel. Unustagem müüt, et kõrge enesekindlus on õnnistus ja madal needus. Tegelikult on vastupidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles