80 protsenti töötajatest leitakse tutvuste kaudu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tutvused loevad tööd otsides kõige enam.
Tutvused loevad tööd otsides kõige enam. Foto: SCANPIX

Raamatu «The Education of Millionaires: It`s Not What You Think, and It`s Not Too Late» autor Michael Ellsberg ütleb, et tööotsingutel on töökuulutuste lappamisest hoopis olulisem tähele panna, mis toimub nn mitteametlikul tööturul.

See, mis tööpakkumiskuulutuste näol välja paistab, on nn ametlik tööturg, mille kaudu aga palgatakse vaid 20 protsenti tööjõust, kirjutab Bigthink. 80 protsenti värbamistest käib aga mitteametlikke teid pidi – keegi tunneb kedagi, kes omakorda teab kedagi. Ellsberg, kellest pärast katastroofe tööl ja alandusi kirjastajate poolt, on saanud äge nn teist tüüpi hariduse pooldaja, ütleb et enamik värskeid koolilõpetanuid ja hiljuti töötuks jäänud inimesi leiavad töö mitte ametlikke kanaleid pidi kandideerides, vaid just tutvuste kaudu.

«Kui te tunnete kedagi, kes tunneb kedagi, kes töötab ettevõttes, mis parasjagu otsib töötajaid, ja teil on kellegi soovitused, siis ei olegi eriti tähtis, mis oli teie keskmine hinne. Loevad hoopis kogemused, mis on saadud päriselust ja see, et teil on suur tutvusringkond ning tunnete õigeid inimesi.»

See tähendab, et tööotsija ei peaks niivõrd keskenduma mingitele väga kitsastele oskustele, vaid pigem arendama oma suhtlusvõrgustikku. ««Networking» on tänapäeval number üks oskus mistahes valdkonnas, ülejäänud teadmised olete tõenäoliselt omandanud juba ülikoolis,» lisab Ellsberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles