Estonian Airil raha lõppemas

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lennuk.
Estonian Airi lennuk. Foto: SCANPIX

Postimehe allikate hinnangul vajab Estonian Air aasta lõpus uut rahasüsti, kui järgnevad kuud ei too olulist pööret ettevõtte majandustulemustesse.
 

Mullu oli rahvusliku lennufirma terve aasta kahjum 17 miljonit eurot. Sel aastal pani valitsus firmasse 15 ja mullu 15 miljonit eurot. Kui suure osa sellest on ettevõte aasta esimeste kuudega ära kulutanud, pole firma ega ministeerium valmis kinnitama, kuid raha kulumiskiirus on suur.


See pole ka ime, sest reisijate arv on kahekordistunud, firma kulud pole aga oluliselt vähenenud. Vastupidi: kulud on kasvanud ka seetõttu, et lennukipark on tulnud välja vahetada – kauaoodatud Kanada Bombardierid ei sobinud lennufirmale.

Kaks vastandlikku sihti

Suur kahjum on ka põhjuseks, miks vahetas lennufirma omanikku esindav majandusminister Juhan Parts ettevõtte nõukogu esimehena välja Joakim Heleniuse ja määras selleks oma värske nõuniku Erkki Raasukese. Ministril on kartus, et kui praeguseks on kahjum juba nii suur, peab valitsus varem või hiljem ettevõtte kapitali taas uue rahasüsti tegema. Seda aga keegi teha ei taha, sest juba praegu on ettevõte saanud mõne aastaga kokku 50 miljonit eurot.

Ametlikult ei taha keegi kahjuminumbrit nimetada, sest see tooks kaasa avalikkuse pahameeletormi ettevõtte juhtkonna vastu. Firma juht Tero Taskila on aga isegi oma suure palga tõttu tähelepanu alla sattunud.

«Estonian Air on alati oma majandustulemusi avalikustanud aastaaruandes kord aastas, pärast seda kui nõukogu on need kinnitanud. Viimastel aastatel on see toimunud kevadel. Seega enne nõukogu kinnitust on iga numbri esitamine põhjendamatu,» edastas Estonian Airi kommunikatsioonispetsialist juhtkonna vastust.

Ka Raasuke ei soovinud teemat pikalt kommenteerida, põhjendades, et pole veel numbreid näinud. Helenius jäi tavapäraselt diplomaatiliseks. «Ma ei ütle numbrit välja, aga kordan veel, et majandustulemused on olnud pettumuseks,» lausus ta.

Küsimusele, milline on risk, et ettevõtte juhtkond peab majandusminister Partsi juurde ning viimane omakorda rahandusminister Jürgen Ligi juurde raha küsima minema, ei tahtnud Helenius otsest vastust anda.
«Ma eksitaksin teid, kui ütleksin, et firma ei vaja enam kunagi riigilt rahasüsti, aga eksitaksin ka samamoodi, kui ütleksin, et kindlalt vajab,» lausus Helenius..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles