Euroopa Parlament: igaühel on õigus pangateenustele

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat.
Pangaautomaat. Foto: Egert Kamenik

Euroopa Parlament võttis 4. juulil vastu resolutsiooni, mille järgi peab olema kõigile tagatud ligipääs põhilistele pangandusteenustele. Lisaks kutsub parlament Euroopa Komisjoni tulema välja vastava õigusloomeettepanekuga.

Ligi 30 miljonil Euroopa Liidu (EL) täiskasvanul ei ole pangakontot, sealhulgas madala sissetulekuga inimesed, kodutud, välismaal õppivad tudengid ning mitteresidendid teistest ühenduse riikidest.

Suur osa saadikutest usub, et vaja on kogu ELi hõlmavat õigusloomet, sest varasemad Euroopa Komisjoni soovitused on toonud tulemusi vaid mõnedes riikides. samas on osa parlamendiliikmeid seisukohal, et klientide ligitõmbamine peab jääma pankade tööpõlluks.

Euroopa Parlamendi saadiku Jürgen Klute koostatud resolutsiooni järgi ei tohiks pangad ja teised maksekontoteenust pakkuvad institutsioonid omada võimalust keelduda konto avamisest põhjustel nagu madal sissetulek, võlgnevus, varasemad laenuandmed või sobimatu amet.

Makseteenuste pakkujatelt tuleb nõuda, et nende tootevalikus on alati kõige soodsam avada konto kõige tavalisemate ülekannete teostamiseks, seisab Saksamaad esindava Klute resolutsioonis.

Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete / Põhjamaade Roheliste Vasakpoolsete liitfraktsiooni kuuluv saadik kutsub oma raportis Euroopa Komisjoni üles esitama tuleva aasta jaanuariks direktiivi ettepanekud, mis tagaks kõikidele seaduslikul alusel ELis elavatele tarbijatele ligipääsu põhilistele makseteenustele.

Kõige tavalisem pangakonto võimaldab inimesel teostada lihtsaid tehinguid – saada arvele palka või toetusi, maksta arveid või makse ning osta kaupu ja teenuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles