Sakslaste Eon kauples Vene gaasi hinna alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitoru
Gaasitoru Foto: Priit Simson

Pärast ligi kaks aastat kestnud kõnelusi Gazpromiga õnnestus Saksa Eonil kaubelda alla pikaajaliste gaasitarnelepingute hinnad, mis ammust aega firma kasumeid alla kiskusid

Diili tulemusel võis Düsseldorfis baseeruv firma sisuliselt kahekordistada oma 2012. aasta netokasumi väljavaadet (2,3-2,7 miljardi euro juurest 4,1-4,5 miljardile eurole).
Tegemist on teretulnud läbimurdega pärast mullust masendust.

Nimelt kandis Eon siis raskeid kahjumeid seoses Saksa valitsuse otsusega sulgeda koheselt kaheksa riigi 17 tuumaelektrijaamast ning kiirendada ka ülejäänute kinnipanekut – reageerides Fukushima katastroofile Jaapanis.

Eoni ja Gazpromi diil haagib gaasilepingute hinnad lahti naftahindade küljest ning seob need pigem hetkehindadega, mis on hetkel madalamad.

Eoni tegevjuht Johannes Teyssen ütles, et diil on «hea tulemus mõlema osapoole jaoks» ning tugevdab Eoni «kauaaegset edukat partnerlust Gazpromiga», mis põhineb gaasiuuringutel Venemaal.

Nüüd pöördub tähelepanu Eoni kodumaise rivaali RWE peale, millel on Gazpromiga samasugused hinnalepped nagu Eonil.

Ka RWE on pidanud läbirääkimisi hinna langetamise nimel.

Essenis baseeruv RWE on varasemalt öelnud, et loodab jõuda kokkuleppele alles käesoleva aasta lõpuks, võib-olla aga 2013. aasta alguseks – mis rõhutab Eon-Gazpromi suhete sügavust.

Omal ajal oli Eonil isegi Gazpromis osalus. Firmad omavad ühiselt ühte Venemaa gaasimaardlat.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles