Miks on riided Eestis Euroopa keskmisest kallimad?

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingade hinnad on Eestis soolased
Kingade hinnad on Eestis soolased Foto: Raigo Pajula

Juunis kallinesid riiete ja jalatsite hinnad Eestis 5,3 protsenti, üldisest hinnatõusust tublisti kiiremini. Eurostati andmetel on jalatsid ja riided Eestis liikmesriikide keskmisest niigi kallimad.

Nordea peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul ei ole aga lootust, et rõivaste hinnatõus pidurduks. «Hinnakasv näitab, et nõudlus on olemas. Lisaks kodumaiste tarbijate kasvanud ostujõule toetab tänast müüki arvestatav panus turismisektorilt.»

«Jaemüük spetsialiseerimata kauplustes, mis hõlmab lisaks tööstuskaupadele ka tekstiilitooteid, rõivaid ja jalatseid näitab täna üle 10-protsendilist aastakasvu,» märkis Palm.

Riiete ja jalatsite hinnad tõusid aastaga 5,3 protsenti. Eurostati andmetel on Eestis jalatsite hinnad Eestis 112 protsenti ja rõivaste hinnad 101 protsenti Euroopa Liidu keskmisest.

«Hinnakasvu mõjutab olulisel määral konkurents ja turu maht, suurtel turgudel teenitakse tulu rohkemal määral mahu kui hinna pealt, mis seletab miks sama kvaliteediga kaubad on meist kõrgema elatustasemega riikides kohati Eestiga võrreldavad või isegi odavamad,» selgitas ta. Kuna Eesti tarbijate ostujõud võib olla madal, on ka turistide panus jaekaubandusse ülioluline.

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta juunis võrreldes maiga 0,1 ning võrreldes eelmise aasta juuniga 3,9 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles