Suhkru hind on aastaga 6 protsenti langenud

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur
Suhkur Foto: Liis Treimann / Postimees

Kuigi toit on aastaga kallimaks läinud, oli konjunktuuriinstituudi andmetel suhkru selle aasta juunis 6,5 protsenti odavam kui aasta tagasi.

Aastatagusega võrreldes on odavam veel jahutatud forell (11,6 protsenti), kilepakis piim ja keefir (vastavalt 1,6 ja 5,4 protsenti). Aastavõrdluses on odavam ka köögivili: peakapsas 75 protsenti, lahtine kartul 55,1 protsenti, kohalik salatikurk 15,2 protsenti.

Eesti konjunktuuriinstituudi hinnavaatluste andmeil kallinesid juunis mõned lihatooted ning ka osa köögiviljast. Searibi kallines 13,2 protsenti, suitsukarbonaad 5,8 protsenti, kodune hakkliha 4,5 protsenti, keeduvorst 3,3 protsenti ja viinerid 1,6 protsenti.

Köögiviljast kallines eelmise aasta saagi lõppema hakkamise tõttu porgand 65,8 protsenti ja peakapsas 21,1 protsenti. Samas on rohkesti müügil uue saagi värskeid köögivilju, mille hind on kevadele tavapäraselt veel kallis. Viimase kuuga odavnes kohalik salatikurk 3,8 protsenti.

Aastavõrdluses kallinesid enam lihatooted. Nii kallines searibi 23,5 protsenti, veiseliha 22,6 protsenti, kodune hakkliha 14,8 protsenti, viinerid 12,4 protsenti.

Kuigi maailmaturul on või hulgihinnad odavnenud, siis Eestis on või jaehind 3,3 protsenti kallim kui aasta tagasi. Hapu- ja kohvikoor on kallinenud 2,6 protsenti, leib 2,4 protsenti ja sai 1,3 protsenti.

Aiasaadustest kallines aastaga enim import tomat 44,6 protsenti ja porgand 18,9 protsenti.

Aastavõrdluses on kallimad ka munad, mille hind tõusis järsult aprillis (kohalikud 27,6 protsenti ja import 42,6 protsenti), mais ja juunis munade hind langes, kusjuures hinnalanguse taga on just importmunade tuntav hinnalangus (mais 5,4 protsenti ja juunis 14,9 protsenti).

Statistikaameti andmetel kallinesid toidukaubad juunis aastatagusega võrreldes 3,5 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles